Äldre konstaterades smittade – efter coronavaccin

Göteborgarna på stadens äldreboenden har fått den första dosen vaccin mot covid-19. Men på ett av stadens vård- och omsorgsboenden har åtta personer bekräftats smittade – trots att de har fått första sprutan. De kan dock ha smittats tidigare. Nu ökar smittan på stadens äldreboenden och inom hemtjänsten.

ANNONS
|

Som GP har rapporterat levererades första dosen coronavaccin till de sista kommunala äldreboendena i Göteborgs stad under tisdagen. Därmed ska alla, med undantag för dem som tackat nej, eller inte kunnat vaccineras på grund av exempelvis sjukdom, på boendena ha fått den första dosen.

De kommande veckorna väntas dos två rullas ut – det är först en tid efter detta som vaccinet når full effekt, den första dosen ska ge ett 40-procentigt skydd, och människor kan alltså komma att smittas trots den dosen.

Nu visar stadens genomgång för politikerna i kommunstyrelsen att åtta personer på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg som har vaccinerats har konstaterats sjuka i covid-19.

ANNONS

– Det betyder att vi behöver få ut vaccinen och den andra dosen så fort som möjligt för att öka skyddsgraden, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Enligt Tina Isaksson, avdelningschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, kan de ha smittats innan vaccinationen, men upptäckts efter.

– Det är väldigt oturligt, men sånt som händer, säger hon.

Hon konstaterar att det här visar att det är bråttom med vaccinationerna.

– Här är varje dag viktig. Det är avgörande hur fort vi får till vaccinationen. Jag är jättepositivt överraskad över hur fort det gått med den första dosen, och har goda förhoppningar att det går fort med den andra dosen.

Tina Isaksson, avdelningschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Tina Isaksson, avdelningschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Bild: Privat

De första personerna vaccinerades den 27 december, och det börjar alltså snart bli dags att få den andra dosen.

Smittspridningen ökar

Samtidigt ökar smittspridningen åter något på stadens äldreboenden, efter en förbättring mellan jul och nyår.

– Det är en väldigt liten ökning nu, från en lägre nivå, att jämföra med den högsta toppen runt jul, säger Tina Isaksson.

Hur ser du på risken att det är början på en större ökning?

– Det är jättesvårt att spå om, men nu har alla hyresgäster erbjudits första dosen vaccin, det är inte fullgott skydd, men vi ser fram emot dos två under de kommande veckorna, säger hon.

ANNONS

Även inom hemtjänsten ökar smittan något, vilket enligt förvaltningen troligtvis beror på den stora samhällssmittan.

– Det är ju illa fortfarande. Vi har en stor samhällsspridning och det syns i våra verksamheter. Men utifrån den information vi fått är läget under kontroll, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för äldreomsorg.

En av fem sjuka

De senaste siffrorna från äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen visar att det finns bekräftad smitta på 17 av stadens vård- och omsorgsboenden, vilket är färre än när det varit som värst. Men vissa boenden sticker ut.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen vägrar vaccinera med Moderna

Ett av stadens vård- och omsorgsboenden hade ett stort utbrott förra veckan. 21 av 102 boende konstaterades sjuka i covid-19.

– Det är såklart jätteolyckligt när vi får så stora utbrott. Vi jobbar jätteaktivt med att titta på orsaker genom smittspårning, säger Tina Isaksson.

Några nya fall har inte upptäckts på boendet har dock inte upptäckts sedan dess, vilket tyder på att spridningen kan ha stoppats.

LÄS MER:Så många är hittills vaccinerade mot corona i Sverige

ANNONS