Regionen vill ha garantier innan vaccination med Moderna

Västra Götalandsregionen kommer inte vaccinera med Modernas vaccin förrän regeringen fattat ett formellt beslut om att staten ska stå för kostnaden för eventuella biverkningar.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen väntas få Modernas vaccin levererat i början av nästa vecka. Nu uppger regionen att man inte kommer använda sig av vaccinet förrän regeringen fattat ett formellt beslut om att staten ska stå för kostnaden för eventuella biverkningar.

– Vi utgår från att garantin kommer. Regeringen vill ju att vi ska vaccinera, säger samordnaren Kristine Rygge till Dagens Nyheter.

I nuläget omfattas inte Modernas vaccin av läkemedelsförsäkringen, men socialminister Lena Hallengren har tidigare försäkrat att staten ska täcka kostnader för eventuella skador och biverkningar vid vaccinering.

Lena Hallengren lyfter frågan igen under en pressträff under onsdagen. Regeringen har nu lämnat in ett lagförslag som ska se till så att läkemedelsförsäkringen gäller även Modernas vaccin. Lagförslaget beräknas vara klart tills vaccineringarna börjar. Tills dess ska andra försäkringar gälla för vaccin för covid-19 tills lagen finns på plats, enligt socialministern.

ANNONS

Läkemedelsförsäkringen

En person som skadas på grund av ett läkemedel kan få ersättning för oförutsedda skador via Läkemedelsförsäkringen.

Ersättningen kan ges för exempelvis sjukhusvård, sveda och värk, förlorad inkomst och invaliditet.

Enligt Fass har tillverkare och importörer av läkemedel som är medlemmar av Svenska Läkemedelsförsäkringen AB gemensamt tecknat Läkemedelsförsäkringen.

Om ett företag är anslutet går att utläsa ur Fass företagsregister.

Källa: Fass.se

Utgångspunkten från Västra Götalandsregionen har varit att de vill invänta ett formellt beslut.

– Det är så att det inte blir några osäkerheter, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Om det blir så att de fattar ett beslut innan ni får Modernavaccinet är det lugnt?

– Ja, så länge de ser till att det finns ett formellt beslut. Sedan om det nu är så att vi avvaktar med att använda Modernavaccinet, för att det inte finns något beslut, skulle det inte påverka vår vaccinationsplanering jättemycket första veckan. För det kommer ingen stor batch då, så det är inte så dramatiskt som det låter.

När GP pratar med Kristine Rygge har hon inte hunnit ta del av Lena Hallengrens besked från presskonferensen. Hon vill därför inte kommentera om löftet – att regeringen kommer täcka eventuella kostnader oavsett när beslutet tas – är tillräckligt.

– Jag behöver se vad de har sagt först, säger hon.

Men helst vill ni ha ett formellt beslut på pappret innan ni börjar vaccinera?

– Ja precis, helst vill vi ha det så. Men finns det förtydliganden får vi diskutera och se vad de har sagt.

Senare under dagen förtydligar sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett pressmeddelande att regionen är positiv till alla vaccin som får ett statligt försäkringsskydd.

ANNONS

– Vi känner oss trygga med regeringens besked om att det snart är löst, säger hon.

ANNONS