73-åringen cyklar till Afrika för att bygga högskola

100 kilometer per dag ska den 73-årige norrmannen Bjørn Skovly cykla genom storstäder och vildmarker ända ned till Uganda. Syftet är att samla in pengar till uppbyggnaden av en högskola i landet. I fredags passerade han Göteborg som han beskriver som den svåraste delen av resan.

ANNONS

Vad gör man inte för att samla in tre miljoner kronor för att bygga en högskola i Afrika? Är man 73-årige Bjørn Skovly cyklar man från hemlandet Norge hela vägen till Kampala i Uganda. Genom sin organisation ”Care4 starving children” bedriver han sedan flera år tillbaka välgörenhetsarbete i landet.

– Jag har jobbat i Uganda många år, framförallt med flickor från slummen. Det är många som tar en universitetsutbildning, men det är nästan ingen som går en yrkesutbildning. Därför vill vi bygga en praktisk skola för att ge unga en ämnesutbildning i yrken som matlagning, hotell- och restaurang, rörläggare, elektriker och så vidare, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Soldrivna vattenpumpar motverkar kolera i Uganda

LÄS MER:Prisad författare har flytt Uganda

Men att bygga en yrkeshögskola kostar pengar. Organisationen har beräknat att projektet kommer kosta åtminstone tre och en halv miljon svenska kronor. Av den anledningen har föreningens veteran Bjørn tagit sig an uppgiften att tillryggalägga den över 600 mil långa cykelresan till Uganda.

– Vi startade i västra Norge förra fredagen och har cyklat 1000 kilometer hittills. Planen är att cykla 100 kilometer per dag och anlända i Kampala den sjätte juni.

”Jag kanske cyklar lite långsammare i uppförsbacke än jag gjorde i tjugoårsåldern”, medger Bjørn.
”Jag kanske cyklar lite långsammare i uppförsbacke än jag gjorde i tjugoårsåldern”, medger Bjørn. Bild: Sanna Tedeborg

Sen medelålderskris

Än så länge har han med sig ett följe i form av kollegan Bård Huseby som också cyklar och tar bilder samt hustrun Else-Marit Skovly som kör bil. Tillsammans med dem går resan genom Centraleuropa till Sicilien. Därifrån får flyget tillfälligt ta över som färdmedel.

– Problemet är att det är oro och inbördeskrig i länderna norr om Uganda, där är det inte så roligt att cykla. Därför tar jag flyget till Dar es Salam i Tanzania.

LÄS MER:Att cykla till jobbet kan vara livsfarligt

LÄS MER:Det ska du tänka på när du cyklar på vintern

De resterande 1610 kilometerna till Kampala kommer Bjørn cykla själv. Han medger att det inte heller kommer bli en dans på rosor, men säger samtidigt att nog inget kommer slå den västsvenska isblåsten som han ställdes mot i fredags.

– Jag cyklade genom norska fjället i minus femton grader på 1137 meters höjd. Men motvind och snö var inte det vi väntade oss när vi kom till Sverige.

ANNONS

Det är inte många 73-åringar som skulle klara av detta?

– Det jag hör oftast är, ”hur kan du göra detta när du är så gammal?”. Jag har nog inte riktigt förstått att jag är så gammal. Det är är nog en form av medelålderskris som kommer lite sent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS