Insändarskribenten berättar att hon som cyklist ofta blir omkörd av bilister som kör för fort och även i skarpa kurvor.
Insändarskribenten berättar att hon som cyklist ofta blir omkörd av bilister som kör för fort och även i skarpa kurvor. Bild: Sara Johari

Att cykla till jobbet kan vara livsfarligt

Jag vädjar till alla bilister att visa hänsyn mot oss oskyddade cyklister, skriver signaturen En bil mindre på vägen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Varje dag cykelpendlar jag cirka fyra mil. Jag cyklar bland annat sträckan Kärra - Larsered - Bönered - Albatross golfklubb - Skogome. Tyvärr saknas det cykelväg där. Det är mestadels 50-väg, förutom ett hundratal meter 30-väg.

De flesta bilister visar hänsyn och samarbetar i trafiken, och ser till att de har uppsikt innan de kör om. Jag blir dock väldigt ofta omkörd av bilister som håller en högre hastighet än den tillåtna. Dessutom sker en hel del omkörningar i de skarpa kurvor som finns utefter den här vägen, kurvor där man som bilist omöjligt kan se vad som döljer sig bakom nästa krök. Flera tillfällen har omkörande bilister varit nära att kollidera med mötande bilar under omkörningen, obehagligt nära en olycka.

ANNONS

LÄS MER:De skadas oftast i trafikolyckor

Att ta sig till arbetet med cykel kan alltså vara förenat med livsfara. En omkörning kanske sparar några sekunder för en stressad bilist, men det kan väl inte vara värt risken att köra på någon? Jag önskar med den här insändaren vädja till alla bilister där ute att visa hänsyn mot oss oskyddade cyklister, köra i tillåten hastighet och ta det försiktigt vid omkörningar. Och att aldrig köra om i kurvor.

En bil mindre på vägen

LÄS MER:Mer cyklister i Göteborg? Må högre makter hjälpa oss

LÄS MER:Bilister är som ”manspreaders” – tar andras plats

LÄS MER:Förr gick vi till tappen - nu går vi till macken eller laddstationen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS