Den påstått svårt rörelsehindrade kvinnan och hennes son, tillika en av assistenterna, tar sig obekymrat genom kassan efter att ha handlat varor på en stormarknad. I dag faller domen mot 22 personer som åtalats i härvan.
Den påstått svårt rörelsehindrade kvinnan och hennes son, tillika en av assistenterna, tar sig obekymrat genom kassan efter att ha handlat varor på en stormarknad. I dag faller domen mot 22 personer som åtalats i härvan. Bild: Polisen

18 personer dömda i gigantiska assistanshärvan

14 personer döms till fängelse i den stora assistanshärvan.
Två av dem döms till fängelse i vardera 7 år och 6 månader, och tio års näringsförbud.
I härvans mitt sitter en 33-årig kvinna och hennes föräldrar i 55-årsåldern – häktade sedan i mitten av förra året.

ANNONS
|

Utredningen har haft grovt bidragsbrott och grovt penningtvättsbrott som tyngsta rubriceringar.

För dessa brott, begångna i ett stort antal fall, döms den 33-åriga kvinnan och hennes mor till vardera 7 år och 6 månader i fängelse. 33-åringens far får ett fängelsestraff på 6 år och 6 månader. Alla tre ådöms näringsförbud i tio år, det maximalt möjliga.

Övriga elva som döms till fängelse får strafftider från 4 år och 10 månader till 10 månader.

Tingsrätten motiverar de långa fängelsestraffen med att brottsligheten varit noga planlagd, ”förslagen”, och skett i stor omfattning under lång tid. Som försvårande anges också att svaga personer lurats till Sverige och utnyttjats av huvudmännen.

ANNONS

Fyra av de åtalade får villkorlig dom och dagsböter, lika många frias.

Familjen central i brottsupplägget

I grunden handlar den om att personer utan åkommor, eller med bara begränsade funktionsnedsättningar, har beviljats mycket omfattande insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I domen slår Göteborgs tingsrätt fast de tre familjemedlemmarnas centrala roll i brottsligheten, som pågått från 2012 till 2020 och förlett Göteborgs kommun och Försäkringskassan att felaktigt betala ut 43 miljoner kronor.

Pengarna som betalats ut har gått till familjemedlemmarnas levnadskostnader, konsumtion och privata investeringar. En mindre del har, enligt domen, gått till andra inblandade i det kriminella upplägget och till svarta löner åt personer som utgett sig för att arbeta som personliga assistenter.

Fattiga balkanbor lockades till Sverige

I stor utsträckning har dessa varit fattiga människor från Balkan och Rumänien. Vissa av dem har lockats till Sverige i hopp om uppehålls- och arbetstillstånd men har fått göra tjänster åt familjemedlemmarna för låga löner, mat och husrum.

En av de dömda är en 57-årig kvinna. Hon är en av de fyra påstått mycket hjälpbehövande personer som ingått i härvan. Hon döms till fängelse i 4 år och 4 månader. Enligt domen har assistansersättningen till henne använts för att ordna anställning och försörjning av flera familjemedlemmar. Dessa har också dömts för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan.

ANNONS

Assistansbolaget spindel i härvan

Den 33-åriga kvinnan har drivit ett assistansbolag som varit centrum i flertalet av de åtalade brotten. Hennes far var styrelsesuppleant i bolaget. Samtidigt var han en av de fyra påstått mycket hjälpbehövande personer som beviljats massor av assistanstimmar. Tre av dessa personer finns bland de åtalade, den fjärde avled under utredningen.

Fadern fick månad efter månad runt 90 000 kronor utbetalt för sin assistans. Sammanlagt sju miljoner kronor från 2012 till oktober 2018.

Samtidigt hade han även andra assistenter som fick pengar utbetalt för insatser som inte utförts hos honom.

Advokat Peter Edlund har försvarat fadern i familjen som klassats som målets huvudmän.

– Det är en väldigt ensidig dom som överhuvudtaget inte beaktat de ganska relevanta invändningar han haft, utan i huvudsak gått på vittnenas, i en del fall medåtalade, uppgifter. Min klient avser att överklaga, säger advokat Edlund.

Bland de dömda finns personer som uppgett sig vara personliga assistenter. I domen kallas de ”pappersassistenter”, vilka inte utfört något assistansarbete utan lämnat tillbaka utbetalade löner till huvudmännen; den 33-åriga kvinnan och hennes föräldrar.

LÄS MER:Rekordhärva i assistansbedrägeri – 43 miljoner försvann

Utredningen startade i mitten av 2019. Uppemot 50 personer har varit misstänkta för brott, tolv har suttit häktade och fler än 130 personer har förhörts i utredningen, som startade i Vänersborg. Där visade sig en rullstolsburen kvinna, ovan nämnda 57-åring, eventuellt inte vara så sjuk som hon gav sken av.

ANNONS

– Polisen fick information om att en person, som fått omfattande assistans under en längre tid, helt enkelt simulerade sjukdom eller kraftigt överdrev sina behov. Vi hämtade in övervakningsmaterial från exempelvis affärer där hon varit inne och handlat. Och då blev det tydligt, har kammaråklagare Petter Lundgren tidigare sagt till GP.

Tingsrätten konstaterar att brottsligheten varit svårupptäckt, och skriver att det inte kan uteslutas att den fortfarande skulle ha pågått om inte någon anonymt tipsat Försäkringskassan om den 57-åriga kvinnan. I förlängningen ledde detta till att assistansbolaget blev granskat.

”Miljonerna bara rinner ut”

Åklagaren summerade tidigare i år den utredda brottsligheten:

– Miljonerna bara rinner ut och folk har inte agerat. Det är mycket känsliga saker när det handlar om att ifrågasätta sjuka personer. Den delen har brustit hos Försäkringskassan och andra myndigheter, sa åklagare Lundgren.

LÄS MER:Importerar personer med funktionsnedsättning – för att tjäna miljoner

De tre huvudmisstänkta – dottern och hennes föräldrar – åtalas även för grovt bedrägeri genom att ha tagit lån på 1,2 miljoner kronor i en annan persons namn.

Denne person var anställd i assistansbolaget, och har uppgett att han blivit fråntagen sitt id-kort, bankkort och bankdosa av dottern och hennes mor. Mannen har uppgett att han hotats av personerna bakom assistansbolaget att bli tillbakaskickad till hemlandet om han inte gjorde som de krävde.

ANNONS

Tingsrätten fäller i denna del 33-åringen och hennes mor för grovt bedrägeri, medan fadern frias.

ANNONS