Två nya coronafall i Göteborgsområdet

Under fredagen bekräftades två nya fall av det nya coronaviruset i Göteborgsområdet. Antalet nya fall kommer nu därmed i betydligt lägre takt än i Stockholm. Sportlovet kan vara förklaringen.
– Hade vi haft motsvarande sportlovsvecka hos oss hade vi nog sett många fler fall, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Två nya fall av covid-19 bekräftades på fredagsförmiddagen av Västra Götalandsregionen.

De nya fallen handlar om personer som nyligen varit i Italien, respektive Iran. Personerna har ingen känd koppling till tidigare fall.

– Att vi upptäcker fler fall är väntat. Nu fokuserar vi på den fortsatta smittspårningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

Sportlov två veckor tidigare

Samtidigt som Västra Götaland hittills haft tre bekräftade fall som mest på en dag, har det de senaste dagarna konstaterats betydligt fler i Region Stockholm.

Under såväl onsdagen som torsdagen var antalet bekräftade fall i Stockholm tvåsiffrigt. Anledningen till skillnaden är skolledigheter, tror Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

LÄS MER:Italiens röda zon – här lever 50 000 personer i karantän

– Vi tror att det beror på att det var så många som kom från skidresor i Italien. De hade en senare sportlovsvecka än vad vi hade i Västsverige, så det är sannolikt det som påverkar.

Påverkar det så pass mycket alltså?

– Det kan påverka så mycket. Tittar vi på siffrorna i Italien har det accelererat enormt, egentligen bara under de senaste två och en halv veckorna ungefär. Det är inte ens tre veckor sedan det första fallet dök upp där, så det har accelererat något alldeles enormt. Hade vi haft motsvarande sportlovsvecka hos oss hade vi nog sett många fler fall.

I Göteborgsområdet låg sportlovsveckan i år vecka 7, medan elever i Stockholm hade sportlov vecka 9.

Samarbetar mellan regioner

Fredagens bekräftade fall är de 13:e respektive 14:e i Västra Götaland, och kontaktspårning är påbörjad. Av de 14 bekräftat smittade har 13 konstaterats i Göteborgsområdet, och en i Borås.

Sedan regionens första fall bekräftades, i onsdags i förra veckan, har Smittskydd Västra Götaland varit i stabsläge för att hantera den omfattande smittspårningen.

LÄS MER:Coronaviruset i både Göteborg och Borås – smittskyddet delar upp resurserna

Att antalet fall i andra regioner ökat snabbt kan också påverka Västsverige, menar Leif Dotevall.

– Hur omfattande de kontaktnäten blir är svårt att svara på i nuläget. Men det är klart att de fall som har beskrivits i till exempel Stockholm och Värmland genererar nya kontakter.

ANNONS

Smittskydd Västra Götaland har nära kontakt med andra smittskyddsenheter i Sverige, och kan bli involverade i smittspårningsarbetet även om det ursprungliga fallet konstaterats i en annan region.

LÄS MER:Coronafall utanför smittkedjorna har kunnat undgå upptäckt

– Det som styr över vem som ansvarar är egentligen vem som är behandlande läkare, och tar proverna. Har till exempel en stockholmare provtagits i Göteborg, men bor i Stockholm, är det alltid vi som startar upp arbetet. Sedan kan de bli involverade i Stockholm senare ändå.

I världen har totalt omkring 100 000 personer insjuknat i covid-19, som är sjukdomen som kan utvecklas av det nya coronaviruset, enligt Johns Hopkins University.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Postnord har stängt i Skövde

På fredagen stängde Postnord sitt företagscenter i Skövde, enligt SLA. Anledningen ska vara att en person där smittats av viruset, enligt företagets presstjänst.

– Det stämmer att det är stängt idag. Det beror på att vi har en anställd som har smittats med coronavirus. Vi håller stängt eftersom vi är måna om både våra kunder och våra medarbetare, säger Anna Kjellander, pressansvarig Postnord, till tidningen.

Västra Götalandsregionen har inte bekräftat något coronafall i Skövde, utan de två konstaterade fallen i Göteborgsområdet är de senast konfirmerade.

Det beror på att personen provtagits i en annan region, vårdas där och därmed också räknas till den regionens fall.

ANNONS

21 nya fall i Stockholm

Under fredagen meddelade Region Stockholm att ytterligare 21 personer konstaterats smittade av viruset, vilket höjer siffran av smittade till 80 stycken i länet och 136 totalt i landet. De smittade, skriver Region Stockholm på sin hemsida, vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning.

Västra Götalandsregionen är den region som har bekräftat näst flest fall i Sverige, efter Region Stockholm. Åtta fall har bekräftats i Värmland, åtta i Jönköping, fem i Skåne och ett i Uppsala under fredagen.

LÄS MER:Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

LÄS MER:Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

LÄS MER:Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS