Stefan Löfven hyllade mästerkockens coronainitiativ

När krisen slog till fanns de där och ställde upp och bidrog med det de kunde. Under onsdagen hyllade statsminister Stefan Löfven mästerkocken Louise Johansson, läxhjälpen på Chalmers och andra frivilliga som gjort stora insatser.
– Tack för allt ni gör. Det betyder oerhört mycket för Sverige, säger Stefan Löfven.

ANNONS
|

När Coronapandemin begränsade möjligheterna att träffas och satte sjukvården under hård press växte en rad gräsrotsinitiativ fram för att stötta medmänniskor eller vårdpersonal. Under onsdagen hade statsministern ett digitalt möte med några av dem som dragit igång frivilligverksamhet under pandemin, för att ta del av deras erfarenheter – och för att hylla det de gjort.

Kocken Louise Johansson berättade om hur hon på kort tid drog ihop några kockvänner som blivit arbetslösa i krisen och lagade mat till covid-avdelningen på Sahlgrenska. Ett initiativ vi berättade om i GP under våren.

– Jag kände ett enormt behov av att hjälpa till och ville göra någonting bra i den kris vi går igenom.

ANNONS

Under sex veckor lagade de 80 luncher varje dag till sjukvårdspersonalen.

– Det var fantastiskt att kunna hjälpa de här människorna som gör ett enormt jobb, med att ge dem mat och energi och underlätta för dem att lösa sin vardag.

Samarbetet med Skyddsvärnet

Louise Johansson berättade att hon direkt när pandemin bröt ut kände att hon ville göra någonting. Hon tog kontakt med Skyddsvärnet som hjälpte till med att hitta lokal och att samordna arbetet. Råvaror fick de hjälp med från olika företag och senare fick de också pengar från Postkodsstiftelsen för att kunna hålla igång verksamheten.

Veronica Jannisa från Chalmers läxhjälp var också med under mötet och berättade att de gick över till hjälp via Zoom när pandemin slog till.

– Det fungerade, men inte jättebra.

Med elever de redan kände gick det någorlunda, men med nya elever upplevde de att det digitala mötet blev en hämmande faktor. Istället gick de över till textbaserad mattehjälp, som de i dag har fyra kvällar i veckan.

– De fungerar bättre. Nu vågar eleverna be om hjälp. Vi vet inte vem de är, och då är det lättare att känna att det inte finns några dumma frågor.

Totalt var det nio personer från olika delar av landet som fick träffa Stefan Löfven och berätta om sina erfarenheter. Det var Korpen som flyttat ut träningspassen i en park och Röda Korset som startade en organisation för att hjälpa medborgarna med alla tänkbara ärenden.

ANNONS

– Jag pratar ibland om det starka samhället och då tror många att jag pratar om staten – och ja, skola och sjukvård och allt det är viktigt – men det starka samhället är bredare än så. Det handlar inte minst om det ni gör. Om det vi människor gör tillsammans. Ni är ett fundament i det, sa Stefan Löfven.

"Fantastiskt att ta del av”

Efter mötet sa statsministern till GP att han tycker att det är fantastiskt att ta del av alla dessa frivilliginsatser.

– Det behövs ingen lång startsträcka, utan när det händer någonting så börjar folk tänka: vad kan jag hjälpa till med? Jag är övertygad om att vi kommer att ha med oss positiva erfarenheter långt efter pandemin av det här.

Louise Johansson var också nöjd efter mötet.

– Själva syftet har ju varit att hjälpa och bidra på något sätt i den här krisen. Det känns väldigt fint att få ett kvitto på att det vi gjorde var bra, säger hon.

Den sista måltiden som hon och de andra kockarna lagade tillsammans var midsommarlunchen. Efter det minskade trycket på vården och flera av kockarna gick tillbaka till sina vanliga jobb. Nu ser de att behovet kommit tillbaka och under onsdagseftermiddagen fick de klart med finansiering, så nu kommer verksamheten att gå igång igen.

ANNONS

– Vi har hela tiden hållit kontakten och alla är redo att köra, säger Louise Johansson.

LÄS MER:Mästerkock i köket när Skyddsvärnet hjälper vården med mat

LÄS MER:Chalmers erbjuder läxhjälp på distans under coronakrisen

LÄS MER:Grannsalongen ryckte in och hjälpte krisande café

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS