A43 Coffee får hjälp av grannarna på frisörsalongen Endorfin under krisen. Från vänster: Emma Falkensjö, Pia Tidholm-Carstens och  Åsa Drivemark. Aldrin Doudchitzky står bakom disken.
A43 Coffee får hjälp av grannarna på frisörsalongen Endorfin under krisen. Från vänster: Emma Falkensjö, Pia Tidholm-Carstens och Åsa Drivemark. Aldrin Doudchitzky står bakom disken. Bild: Sanna Tedeborg

Grannsalongen ryckte in och hjälpte krisande café

A43 Coffee på avenyn är en av verksamheterna som drabbats hårt av coronakrisen. Sedan slutet av februari har ägaren Aldrin Doudchitzky kämpat med dalande säljsiffror. Men hjälp kom från oväntat håll: grannsalongen köper nu allt sitt kaffe till sig själva och sina kunder från cafeét.
– Alla måste ju försöka hjälpas åt, säger frisören Pia Tidholm-Carstens.

ANNONS
|

För två år sedan tog Aldrin Doudchitzky mod till sig och öppnade sitt eget café. Den mindre lokalen på avenyn i Göteborg brukade vara en butik där kunder även kunde köpa sig en kopp kaffe, men när chansen att kom att gå hela vägen och slå om helt, så valde han att ta den.

– Jag hade den här klyschiga drömmen, så jag tänkte nu eller aldrig, berättar Aldrin Doudchitzky och fortsätter med att förklara hur det till en början gick tufft.

– Men det gick ändå framåt. Innan allt det här kom så hade det börjat flyta på och ekonomin hade hamnat i balans, säger han och refererar till coronavirusets intåg i Sverige.

ANNONS

Han säger att han snabbt började märka av förändringarna:

– Det brukar hållas en sci-fi-mässa i slutet av februari, och i samband med den hålls en typ av parad längs gatan här. Jag stod och tittade på den och märkte att den var mycket tunnare än vanligt. Jag vände mig om och sa till en i personalen att det här kommer inte att gå bra.

LÄS MER:Kraftig ökning av varsel i regionen – upp 300 procent

"Det gick neråt väldigt fort"

Aldrin Doudchitzky förklarar att på en plats som Avenyn är ett café väldigt beroende av flera olika typer av kunder: allt från de som arbetar i kontoren runt om, till turister och teater- och biobesökare.

– Och andra stammisar såklart, fyller han in.

Men sen stängde biograferna, turister slutade komma och allt fler började arbeta hemifrån. Även de som brukade ta en kaffepaus på promenaden lyste med sin frånvaro.

– Det gick neråt väldigt fort, säger han och fortsätter:

– Allting stannade upp, efter några veckor hade försäljningen halverats. Jag var tvungen att låta all personal gå och hålla igång det hela själv.

LÄS MER:Här är bolagen som fallit i krisen

Hjälp från grannen

Men så en dag i början av april klev Pia Tidholm-Carstens från grannsalongen Endorfin in i caféet. De kände inte varandra väl – salongen hade en egen kaffemaskin och Aldrin Doudchitzky klippte sig inte där.

ANNONS

– Med glimten i ögat sa hon att hon råkat ha sönder kaffemaskinen och att det såg ut som att de nu skulle behöva köpa både kaffe till sig själva och till sina kunder hos mig. Jag förstod ju att de bara stängt av den, så jag blev förvånad och även väldigt rörd, säger han och berättar att salongens personal nu har kommit in för kaffe varje dag i över fyra veckor.

Pia Tidholm-Carstens har varit delägare och arbetat i salongen i 19 år. Hon berättar att idén att stötta granncaféet kom efter att samtal med kollegan Emma Falkensjö.

Salongens kunder få beställa kaffe av frisörerna.
Salongens kunder få beställa kaffe av frisörerna. Bild: Sanna Tedeborg

– Hon sa att vi borde hjälpa till och jag svarade absolut, säger hon och berättar att även en lapp snabbt sättes upp på salongens egna kaffemaskin, som meddelade alla kunder att kaffet nu köptes från caféet vägg i vägg.

– Jag tror att vi har skämt bort våra kunder nu, säger hon och skrattar till.

LÄS MER:Här kan du beställa hem allt du behöver för att sätta guldkant på vardagen

Vill ha kvar de mindre caféerna

Sen dess springs det friskt mellan de bägge lokalerna.

– Alla måste ju försöka hjälpas åt. Vi tycker om att det finns ett mindre, mer nischat café här och inte bara kaffekedjor. Men då får man jobba för att ha dem kvar, säger hon och konstaterar att det var en liten gest.

ANNONS

– Som betydde mycket för mig! fyller Aldrin Doudchitzky in.

När det är full rulle i salongen kommer Aldrin över med kaffebställningarna.
När det är full rulle i salongen kommer Aldrin över med kaffebställningarna. Bild: Sanna Tedeborg

Han har tidigare förklarat att deras hjälp haft en betydande del för hans omsättning.

– I början tänkte jag att de måste ju sluta någon gång, men de har bara fortsatt.

– Vi var ju inte nära varandra när detta började, men nu jag även lärt mig en massa om kaffe! säger Pia Tidholm-Carstens.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS