Mästerkock i köket när Skyddsvärnet hjälper vården med mat

I våras var Louise Johansson finalist i Årets kock. Nu står hon i köket på Sjömanskyrkan, helt ideellt, och lagar mat till personalen på den nystartade IVA-avdelningen på Sahlgrenska.
– Det är kul att kunna hjälpa till och skönt att hålla igång kreativiteten, säger hon.

ANNONS
|

Klockan är strax efter 10 på måndagsförmiddagen och Louise Johansson skivar morötter samtidigt som hon håller ett öga på riset. Mitt emot henne i köket står Anki Persson och delar upp blomkålshuvuden i lagom stora bitar.

– Jag hade precis börjat på Park när coronan bröt ut. Det var sist in först ut, så jag blev uppsagd. Jag trodde aldrig att man skulle stå arbetslös som kock i Göteborg, säger Anki Persson.

Anki Persson hade aldrig tänkt sig att man kunde bli arbetslös som kock i Göteborg. Nu när hon är det jobbar hon ideellt för att laga mat till sjukvårdspersonal.
Anki Persson hade aldrig tänkt sig att man kunde bli arbetslös som kock i Göteborg. Nu när hon är det jobbar hon ideellt för att laga mat till sjukvårdspersonal. Bild: Anders Ylander

I slutet av april öppnades en ny IVA-enhet på Sahlgrenska för att ta hand om covid-patienter. För personalen innebär det långa arbetspass i skyddskläder. Att hinna byta om och gå till restaurangen är inte att tänka på. Efter ett par dagar började specialistläkaren Patrik Martner fundera på om det fanns något sätt att få dit mat.

ANNONS

– Jag ringde min kusin, som har mycket kontakter. Det var en söndag. På tisdagen fick vi första leveransen med snacks och drickor, berättar han.

Allt gick rekordfort

Kusinen han pratar om heter Gustav Martner och är styrelseordförande i Skyddsvärnet Göteborg, som på rekordtid satte ihop ett upplägg: de hyrde in sig i Sjömanskyrkan som stod tom, ordnade fram råvaror genom olika sponsorer och tog kontakt med kocken Louise Johansson, som fixade så att köket blev bemannat och kom igång.

– Jag känner Gustav sedan tidigare och det kändes kul att kunna vara med och hjälpa till. Och det är ganska många andra som också vill vara med, säger hon.

Det finns inte hur många långpromenader som helst som man kan ta.

Fram till krisen slog till jobbade Louise Johansson, som vann Sveriges mästerkock 2011 och var i final i Årets kock förra året, på Vrå. Nu är hon permitterad, precis som flera andra av de kockar som anmält sitt intresse för att vara med och hjälpa till.

Ingen av dem får lön, allt är ideellt.

– Det finns inte hur många långpromenader som helst som man kan ta. Jag är hellre här och jobbar nu när jag är arbetslös. Och det är kul och bra att kunna göra någonting för andra människor, säger Anki Persson.

ANNONS

Mycket svinnprodukter

Ett par dagar i veckan får de fisk från en leverantör som sponsrar projektet. Men mest av allt är det grönsaker från en grossist, i första hand sådant som räddas från att kastas.

Det är tredje dagen de lagar riktig mat till sjukvårdspersonalen. Än är inte alla rutiner på plats, men det flyter på i köket: Louise Johansson och Anki Persson säger att det är ganska kul. De vet aldrig riktigt vad de har att använda.

– Det blir väldigt mycket upp till vad vi kan och gör och vilka råvaror vi får. Det är kul att det kommer in svinngrejer som vi får ta hand om, säger Louise Johansson.

– Det känns extra kul att laga någonting gott från sådant som andra ratat. Då får man använda sin kreativitet, säger Anki Persson.

Det blir mycket vegetariskt och mestadels gluten- och laktosfritt, så att alla kan äta det de levererar.

– Och så ska det vara någonting de kan hålla varmt där uppe. Det ska hålla och se snyggt ut, säger Louise Johansson.

Skyddsvärnet samordnar

Förutom lagad mat levererar de också smoothies, frukt, mellanmål och fikabröd till Sahlgrenska och till IVA-avdelningen för covid 19-patienter på Kungälvs Sjukhus.

I rummet intill – Sjömanskyrkans restaurangdel – står Emma Forseth och portionerar upp ris i pappkartonger. I vanliga fall är hon verksamhetsutvecklare på Skyddsvärnet och hon beskriver föreningens roll i sammanhanget som samordnaren.

ANNONS

– Det stora jobbet är det kockarna som gör, och alla leverantörer som ställer upp med varor. Vi har fått ett fantastiskt gensvar.

Kocken Louise Johansson och Emma Forseth, till vardags verksamhetsutvecklare på Skyddsvärnet, packar mat till personal på den nya IVA-avdelningen i portionsförpackningar.
Kocken Louise Johansson och Emma Forseth, till vardags verksamhetsutvecklare på Skyddsvärnet, packar mat till personal på den nya IVA-avdelningen i portionsförpackningar. Bild: Anders Ylander

Klockan närmar sig 11. Maten är packad i portionslådor. Anders Hallberg och Louise Johansson sätter sig i bilen och åker till Sahlgrenska där specialistläkaren Patrik Martner tar emot.

– Det här betyder så mycket för så många. Jag hade aldrig kunnat drömma om att de skulle ordna det så här när jag ringde min kusin och frågade om han kunde hjälpa oss på något sätt, säger han.

Fakta: Skyddsvärnet i Göteborg

Skyddsvärnet i Göteborg är en ideell förening som grundades 1914.

Föreningen vilar på humanistisk grund och är religiöst och politiskt obunden.

Skyddsvärnet tillhör den idéburna sektorn och återinvesterar allt överskott till verksamheten.

Syftet med verksamheten är bland annat att förebygga social utslagning och skapa bättre förutsättningar för människor med psykosociala problem.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS