Solcellsparken i Utby har fått ett namn

Är det något som gillas i Göteborg, så är det att ge fastigheter, broar och annat humoristiska namn. Nu har Solcellsparken i Utby fått sitt nya namn, och så klart är det med typisk Göteborgshumor. Vinnarförslaget kom dock från en skåning som bor i Stockholm.

ANNONS
|

I januari i år stod den nya solcellsparken i Utby klar, och som allt annat i Göteborg så ska den få ett namn. Och är det något man är bra på i landets näst största stad är – är det att döpa allt möjligt till namn som har en härlig Göteborgsk humor.

Tidigare har ju byggnader i stan bland annat fått namn som ”Läppstiftet”, "Pöl Harbour", eller "Svettekörka". Ett vindkraftverk vid Göteborgs hamninlopp fick namnet ”Big Glenn”. När Hisingsbron skulle döpas röstade flest på det passande namnet ”Golden Glenn”, men det blev det ändå inte, utan bron fick heta Hisingsbron – vilket säkert gjorde en och annan göteborgare ledsen.

ANNONS

För ett tag sedan utlyste Göteborgs Energi en namntävling för att kunna namnge den nya solcellsparken i Utby. Intresset var stort, nästan 400 förslag kom in, och så klart var många namn i den göteborgska humorns anda. Vad sägs om namn som ”Celldammen”, ”Cellisten”, ”Cellskapet”, ”Cellskapsparken”, ”Energiknippet”, ”Solsidan” och ”Watts Up”?

Vinnaren är.....

Men inget av de namnen föll juryn på läppen, utan vinnare blev ”Solinavium”, som kom in från två olika håll, Wilhelm Löwenhielm och Madelene Wejdle.

Juryns motivering löd: ”Som göteborgarnas energibolag gillar vi både den starka kopplingen till Göteborg och göteborgshumorn. Namnet spinner vidare på samma tema som namnet på Göteborgs första solcellspark, ”Nya Solevi”.”

Wilhelm Löwenhielm är som sagt en av vinnarna, och till skillnad mot vad man kan tro så är han inte ens göteborgare, utan en skåning som bor i Stockholm. Vilket han ber om ursäkt för, men han säger glatt att han ändå sympatiserar med Göteborgshumorn.

Hur känns det att ditt förslag vann?

– Det känns väldigt roligt, jag brainstormade med några kollegor om vad som skulle funka. Förra solcellsparken heter ”Nya Solevi”, så jag tänkte att mitt förslag hade en kontinuitet som juryn skulle plocka upp.

Wilhelm Löwenhielms namnförslag föll juryn i smaken.
Wilhelm Löwenhielms namnförslag föll juryn i smaken. Bild: Patrik Engström

Namnet är en mix mellan sol och Göteborgs stora publikarena Scandinavium. Wilhelm Löwenhielm menar att det ju inte bara är göteborgarna som har en relation till Scandinavium, utan även andra från hela landet.

ANNONS

– Scandinavium är en nationalklenod.

Han säger att han valde ett lågriskförslag som kanske inte var det mest kreativa, men det gick ju ändå hem hos juryn, konstaterar han.

När han får frågan om det finns något annat monument eller liknande i Göteborg som han vill döpa, blir svaret att han inte vet. Men ett uppslag till nästa solcellspark kan vara att kombinera sol med ett annat Göteborgsmonument, som Poseidon, även om just den kombinationen kanske inte funkar, säger han.

Hur firar du vinsten?

– Genom att ta semester och njuta i fulla drag av vinsten. En av vinsterna är en bok om Göteborg, då kan jag läsa på mer om staden, säger Wilhelm Löwenhielm.

LÄS MER:Namntävling för Göteborgs nya elfärja

LÄS MER:Staden utlyser namntävling för solcellspark i Utby

LÄS MER:Så många hundar heter Glenn i Göteborg

Fakta: Solcellsparken i Utby

Göteborgs nya solcellspark i Utby driftsattes i januari 2021.

Parken beräknas producera 5,4 GWh förnybar el om året vilket motsvarar hushållselen för runt 1 000 villor.

Solcellsparken i Utby är den andra parken i Göteborg. Sedan tidigare finns Nya Solevi i Säve på Hisingen som invigdes i december 2018. Solcellsparken i Utby blir mindre till ytan men har samma installerade effekt som Nya Solevi.

Marken som parken är byggd på är i dag klassad som industrimark.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS