Staden utlyser namntävling för solcellspark i Utby

O sol e mio, Big Gläns eller kanske Wattikanen? Göteborg Energi har tagit fasta på en väldigt göteborgsk tradition och utlyser nu en namntävling för sin solcellspark i Utby.

ANNONS
|

Det sägs att göteborgarna har en förkärlek för att ge smeknamn till diverse saker i offentligheten. Vissa uppstår organiskt, som Osthyveln, Läppstiftet och Röde orm, medan andra är resultat av offentliga tävlingar. Hit räknas bland annat Pöl Harbour, Elvy och Styr & Ställ.

Senast i den här raden är Göteborg Energis tävling där vinnaren får namnge en solcellspark i Utby. På samma vis fick motsvarigheten i Säve namnet Nya Solevi.

– Då fick vi en enorm respons, över 1 100 förslag och många var roliga och kreativa. Eftersom intresset var så stort ville vi göra det igen när vi byggde en ny solcellspark, säger Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi.

ANNONS

LÄS MER:Namntävling för Göteborgs nya elfärja

Bättre än man tror med solceller i Götet

Att namntävlingar skulle vara lite fåniga håller hon inte med om.

– Det är klart man kan tycka, men man behöver ju inte delta. Jag tror att det stora intresset visar på motsatsen, och många verkar tycka att det är en rolig grej.

Hur funkar det att ha solceller i en stad som Göteborg?

– Bättre än man kanske tror. Det behöver inte vara strålande solsken utan parken producerar el även vid lätt molnighet, fast med mindre effektivitet förstås. Även på vintern är det ju ljust dagtid. Men produktionen är större den här årstiden, så är det ju.

Göteborg Energi tar emot tävlingsbidrag via sin hemsida fram till den 28 juni.

LÄS MER:Göteborg energi lovar snabbare omställning

LÄS MER:Göteborg energi bygger ny solcellspark i Utby

Fakta: Solcellsparken i Utby

  • Göteborgs nya solcellspark i Utby driftsattes i januari 2021.
  • Parken beräknas producera 5,4 GWh förnybar el om året vilket motsvarar hushållselen för runt 1 000 villor.
  • Solcellsparken i Utby är den andra parken i Göteborg. Sedan tidigare finns Nya Solevi i Säve på Hisingen som invigdes i december 2018. Solcellsparken i Utby blir mindre till ytan men har samma installerade effekt som Nya Solevi.
  • Marken som parken är byggd på är i dag klassad som industrimark.
ANNONS