Ska bromsa matsvinnet – här kan du lämna och hämta gratis mat

En idé från Tyskland om att rädda mat har spridit sig till Västkusten. I stan står i dag fem kylskåp där göteborgare kan både lämna och hämta mat som annars hade gått till spillo.

ANNONS
|

Dan Lundberg öppnar bakluckan på sin Skoda, som står parkerad utanför Fixoteket i Majorna. Han har med sig juice, bröd, spetskål, rotselleri och frukt – livsmedel som annars hade slängts.

– Jag var och hämtade allt i en affär i Mölndal, säger han.

Inne i Fixotekets lokaler står två så kallade solidariska kylskåp som Dan Lundberg och personalen fyller med varorna. De är fortfarande högst ätbara men har kanske passerat sitt bäst före-datum och kan därför inte säljas i butik.

Läs mer: Solidariskt kylskåp räddar Mikaela

Vem som helst kan ta mat eller dryck ur kylarna. På så sätt behöver det inte gå till spillo.

ANNONS

Solikyl vill rädda maten

Man kan även lämna mat. De som till exempel har en påse bananer eller en limpa bröd hemma som man inte kommer hinna äta upp kan lämna maten i kylskåpen.

Frukt, spetskål och rotselleri som hamnar i kylskåpen, redo att räddas från soptunnan.
Frukt, spetskål och rotselleri som hamnar i kylskåpen, redo att räddas från soptunnan. Bild: Thomas Johansson

Kylarna har placerats ut på fem olika platser i Göteborg av verksamheten Solikyl, med syftet att rädda mat som annars hade slängts i onödan.

– En stor del av all mat som tillverkas förstörs systematiskt och vi ville göra något för att ta tillvara på svinnet. Mataffärer slänger ofattbara mängder mat som passerat bäst-före-datum, men som det inte är något som helst fel på, sa en av initiativtagarna till Göteborg Direkt vid starten.

Kylskåpen blir allt fler

2016 stod två kylar i Göteborg, i dag finns det fem. Solikyl tar hjälp av så kallade maträddare som hämtar och kör ut mat från mataffärer. Dan Lundberg är en av dem.

– Jag hörde talas om Solikyl och fick sedan frågan om jag kunde hjälpa till att köra. Ja visst, sa jag, berättar han.

Läs även: Klimatångesten letar sig in i klädbranschen

Som maträddare har han även första tjing på matvarorna. Just i dag lämnar han en stor mängd juice till kylarna, men det kan variera väldigt mycket beroende på vad affärerna har fått över.

ANNONS

– Ett tag hade jag väldigt mycket brieost hemma, man undrade nästan vad man skulle göra av allt, skrattar han.

Tysk idé som sprider sig

Idén kommer från Tyskland där rörelsen Foodsharing startade 2012. Fokus ligger även där på att rädda mat som blivit över. På sin hemsida uppger rörelsen att de hittills räddat 18,8 miljoner kilo mat från att slängas och att de har drygt 46 000 registrerade användare. De finns numera även i Österrike och Schweiz.

Läs även: Debatt: Vem får vara med i delningsekonomin?

Här hittar du alla solidariska kylskåp i Göteborg:

ANNONS