Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skänk ett varmt ytterplagg till "Wall of kindness"

Om man har ett varmt ytterplagg eller två över kan man skänka dem till Jubileumsparkens ”Wall of kindness”. Sen kan de som behöver en varm jacka eller ett par vantar hämta det där.

I jul kommer det inte bli någon julbastu med glögg och pepparkakor i ”Svettekörka” i Jubileumsparken för att sprida värme. Bastun fick stänga redan vecka 44, anledningen var den rådande pandemin.

Men värme kan spridas på fler sätt. Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare för föreningen Passalen som tillsammans med Göteborgs Stad driver det dagliga arbetet i Jubileumsparken har istället satt upp ”Wall of kindness”.

– Jag såg det på en väns Instagram och blev så fascinerad av namnet och tyckte det var så fint. Jag började googla och hitta dessa fina väggar.

En ”vägg av snällhet” har tidigare satts upp på flera ställen runt om i landet, som i Stockholm, Borås, Västerås och Kristianstad. I Göteborg är det nu förmodligen första gången.

– Initiativet startade i Iran och finns i hela världen. Det är en plats där man kan lämna saker man inte behöver och där andra kan hämta.

LÄS MER: Lyser upp hela Stenungsund med sina juleljus

LÄS MER: Samhället stänger ner – men Sjömanskyrkan öppnar upp för de utsatta

Nu när kylan kommit till Göteborg krävs en vinterjacka, en varm mössa, halsduk och vantar för att hålla sig varm. Men alla har inte möjligheten att äga ett varmt ytterplagg, av olika anledningar.

Har man värmande ytterplagg kan man skänka dessa till Jubileumsparkens ”Wall of kindness”. Ia Kjellsdotter menar att nu när folk är hemma kan man städa ur garderoben. Och att det kanske är en roligare sysselsättning om man kan ge kläderna till något meningsfullt.

Lämna in jackor, termobyxor, overaller, mössor och vantar

Till sin ”garderob” önskar de mycket ytterkläder som jackor, termobyxor, overaller, mössor och vantar. Kläderna som behövs är till alla kön och åldrar, vuxna som barn. Allt ska vara helt och rent när det lämnas in.

LÄS MER: Pandemin sätter stopp för Julklappsvagnen

LÄS MER: Målet: 20 000 frukostar till hemlösa i Göteborg

Vilka får hämta ett plagg?

– Vem som helst. Vi är ju i en tid där folk till exempel förlorat arbetet, barnen har vuxit ur sina kläder och man har inte råd att köpa nytt, eller studenter som behöver kläder. Alla är välkomna att hämta och alla kan vi ge, säger Ia Kjellsdotter.

Skulle det finnas kläder kvar efteråt kommer dessa att skänkas till Räddningsmissionen och Stadsmissionen.

LÄS MER: Göteborgs enda butik med matsvinn – en succé

Här kan man lämna och hämta värmande plagg.

Från och med nu till den 13 december tar de emot kläder på adress Frihamnen 4. Öppettiderna är måndag till fredag mellan klockan 09 och 17.

– Det är vårt personalhus, och man kan lämna av sina saker där, utan att vara rädd för smittas, säger Ia Kjellsdotter.

Kan man inte komma till Frihamnen kommer de ha upphämtning på olika platser i stan. Var kan man se på Jubileumsparkens Facebooksida.

Hämta

Under vecka 51 kan de som behöver ett varmt plagg hämta det på Frihamnen 4. Men det är ingen drop-in, utan tidsbokning som gäller. Tid kommer att kunna bokas på Jubileumsparkens hemsida. På vardagar finns tider mellan klockan 16 och 18, på helgen mellan 12 och 14.

Max fem personer kan boka samma tid, allt för att undvika smittspridning.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt.

Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning.

För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.