För vissa människor är Johanneskyrkan en av få platser där de kan känna sig trygga.
För vissa människor är Johanneskyrkan en av få platser där de kan känna sig trygga. Bild: Stefan Berg

Samhällets mest utsatta är extra utsatta under coronapandemin – då vill fler hjälpa

I vanliga fall saknar de ett hem eller mat för dagen. När det nya coronaviruset nu sprids har de fått det ännu svårare. Samtidigt vill allt fler hjälpa samhällets mest utsatta människor.

ANNONS
|

Yousef Amins solglasögon blänker när han öppnar portdörren till lägenhetshuset på Hisingen.

– Hej! säger han och ler.

Camilla Hall, projektledare på Göteborgs stadsmission, hälsar och räcker över den bruna papperskassen, fylld med matvaror.

Coronapandemin har dragit över världen och påverkat många. Samhällets utsatta är inget undantag.

Göteborgs stadsmissions verksamhet i Johanneskyrkan håller alltjämt öppet där ett tak över huvudet, värme och mat erbjuds till den som behöver.

Men till vissa av besökarna med ett hem försöker frivilligorganisationen nu köra ut matvaror, så att kyrkan ska kunna fortsätta vara öppen för den som inte har någon annanstans att ta vägen.

ANNONS

– Vi har varit i Mölndal, Kallebäck, Angered, Gamlestaden, Hisingen, Majorna, Sisjön, Västra Frölunda… Det är verkligen över hela staden, säger Camilla Hall.

Yousef Amin är tacksam över hjälpen han kan få från Göteborgs stadsmission. Den här eftermiddagen får han den i form av en matkasse.
Yousef Amin är tacksam över hjälpen han kan få från Göteborgs stadsmission. Den här eftermiddagen får han den i form av en matkasse. Bild: Robin Aron

"Det betyder mycket för mig"

Yousef Amin är en av dem som skrivit upp sin adress på en lista i kyrkan. Nu har han fått en matkasse fylld med pasta, konserver och annat levererad till den lägenhet som Stadsmissionen hjälpt honom med. Innan han fick lägenheten var han hemlös.

– Jag brukar gå till Johanneskyrkan, dricka kaffe och äta lunch, säger han och fortsätter:

– Nu vet man inte vad som händer på grund av viruset. Kanske blir det karantän eller något, och då behöver man lite extra mat hemma. Det betyder mycket för mig.

Yousef Amin bär in matkassen till sin lägenhet, och dörren stängs. Nästa gång kommer han att få kassen levererad utanför dörren, för att undvika den sociala kontakten.

Fler hämtar bröd

Kön utanför Johanneskyrkan är växande. Under paviljongen nedanför trappan stannar besökarna upp och tvättar sina händer i det provisoriskt uppsatta handfatet.

Klockan är strax efter 9 på morgonen och Göteborgs behövande väntar på att komma in till frukosten.

Det nya coronaviruset har skapat stora problem i samhället. Människor har uppmanats att undvika sociala kontakter och restauranger har märkt av en dykande besökskurva.

ANNONS

I Johanneskyrkan har trenden börjat bli den motsatta.

Vanligtvis brukar omkring 200 personer besöka verksamheten dagligen. Nu har man sett en viss ökning, och helgen innan märktes en klar ökning i antalet personer som kom och hämtade bröd.

När händer tvättats och dörrar slagits upp kommer ett 30-tal personer in i kyrkan för att få i sig sin första smörgås, yoghurt och ägg för dagen.

LÄS MER:De delar ut gourmetmat till behövande

En särskilt utsatt grupp

Runt om i Europa har kraftfulla åtgärder vidtagits i kampen mot coronasmittan. Städer och länder har stängts ner, samtidigt som situationen för de hemlösa blivit allt mer utsatt.

The Guardian rapporterar om hur hemlösa bötfällts i Italien för att de brutit mot utegångsförbudet, och om hur viss matutdelning stoppats i Frankrike på grund av bristen på skyddsutrustning.

I Storbritannien har regeringen krävt att hemlösa ska erbjudas boende, för att stoppa covid-19, men fortfarande saknar tusentals britter en trygg sovplats.

I Sverige har de hemlösa, och socialt utsatta, grupperna hamnat i skymundan i samhällsdebatten. Det tycker Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han har för smittskyddsenhetens räkning haft tät kontakt med olika frivilligorganisationer de senaste veckorna.

– Det här handlar om personer som antingen kanske inte behärskar svenska, eller som inte ens har tillgång till media eller internet. Kanske har de ens inte tak över huvudet, och då är de naturligtvis som allra mest sårbara. Det kan hända mycket utan att de får reda på det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Därför har vi känt att det varit oerhört angeläget att samarbeta med olika aktörer för att nå ut med information.

Flera frivilligorganisationer i Göteborg har flyttat matutdelning utomhus, och likt Göteborgs stadsmission också vidtagit andra åtgärder för att minska smittorisken. Smittskydd Västra Götaland har försökt att bistå med råd, och Leif Dotevall har imponerats av frivilligorganisationernas arbete.

– Samtidigt möter Stadsmissionen människor som inte ens hört talas om coronainfektion. Människor vars kamp för att överleva dagen är långt mycket viktigare.

Han fortsätter:

– Egentligen är det en diskussion för hela samhället. Hur kan vi göra för att bistå den här gruppen på alla sätt och vis?

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

"Självklart att man ställer upp"

Kiki Holmqvist står bakom kafédisken några meter in i Johanneskyrkan, klädd i en blå luvtröja. Det är hennes andra dag här. I går gjorde hon sin första dag som volontär.

– Det kändes jättepositivt efter i går, så det kändes självklart att åka hit i dag igen. Samtidigt blir man på något sätt lite ledsen över att det här behövs. Det skulle inte behövas egentligen, folk skulle ha det bra ändå.

Hon jobbar vanligtvis halvtid i en reception, och kände att hon kunde använda delar av sin lediga tid för att hjälpa andra just nu.

ANNONS

Dagen innan hjälpte hon till att packa bröd i påsar, den här dagen förbereder hon frukosten till de behövande som söker sig till Johanneskyrkan.

LÄS MER:Här är fina initiativen under coronakrisen

Många vill hjälpa till

De senaste veckorna har allt fler tänkt som Kiki Holmqvist, och erbjudit sig att bli volontärer.

Inom Göteborgs stadsmission finns normalt sett omkring 300 volontärer inom verksamheten. Nu har den siffran ökat med ungefär 50 procent.

– Intresset är jättestort, det är helt fantastiskt. Det är både människor som är permitterade och andra som bara känner att de måste hjälpa till. Så det har varit en jättefin respons, säger Johanna Azar, enhetschef Johanneskyrkan.

Läget i Johanneskyrkan är samtidigt speciellt. Visserligen har man vidtagit vissa åtgärder mot smittan, som att sätta upp handtvätten utomhus och ta bort självplocket bland brödet.

Regeringens strängare förbud mot folksamlingar på fler än 50 personer har också inneburit att man nu noggrannare behöver räkna hur många som släpps in, och använda andra rum och ingångar.

Men jämfört med vissa andra verksamheter är själva kyrkan ändå öppen. Det är en självklarhet, menar Johanna Azar.

– För oss är det inte ett alternativ att stänga, för många av människorna som kommer hit har ingen annanstans att gå. Stänger vi hamnar de här människorna i ännu större utsatthet.

ANNONS

Samtidigt är det svårt för Göteborgs stadsmission att urskilja om det allt större behovet beror på coronapandemin eller annat.

– Det är ett hårdare klimat, så hade vi inte vetat om att det var en coronakris hade vi nog inte reflekterat över det, säger Johanna Azar och fortsätter:

– Men blir det en ordentlig lågkonjunktur, och massarbetslöshet, kommer det att få sina konsekvenser. Då är det inte bara viruset längre.

Planerar att skala upp hemkörning

Utanför Yousef Amins lägenhet reflekterar projektledaren Camilla Hall över första dagen med hemkörda matkassar. Ett 50-tal hushåll har fått mat som är tänkt att räcka i åtminstone ett par dagar.

– Det är svårt att veta hur stort behovet kommer att bli, men i dag var lite av en testdag för att se hur vi kan skala upp och organisera det bättre.

Tanken är att kunna åka ut en dag i veckan, och det ökade antalet volontärer kan underlätta omställningen.

– Men allt det praktiska behöver ju också lösas. Det går väldigt fort just nu, så det är lite svårt att rodda.

Jan Jonsson, grundare av ett glasögonföretag med över hundra miljoner kronor i omsättning, stannar till vid vägkanten för att plocka upp Camilla Hall. Under tiden hon har lämnat kassen till Yousef har Jan lämnat över matkassar till ett par andra hushåll.

ANNONS

Det internationella företagets försäljning har rasat de senaste veckorna, så han hörde av sig till Göteborgs stadsmission och erbjöd sig att hjälpa till som volontär.

– Jag har varit i Johanneskyrkan och känner mycket för dem som är så utsatta i samhället. De drabbas oerhört svårt nu. Så kan jag hjälpa till, och det kan jag nu, vill jag göra det.

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS