Tandläkarmottagningen Estetikcenter erbjuder gratis akuttandvård under coronakrisen. "Vi tror att väldigt många kommer att höra av sig", säger tandläkaren och delägaren Amir Pirhayati.
Tandläkarmottagningen Estetikcenter erbjuder gratis akuttandvård under coronakrisen. "Vi tror att väldigt många kommer att höra av sig", säger tandläkaren och delägaren Amir Pirhayati. Bild: Mia Höglund

Här är fina initiativen under coronakrisen

Gratis mat, fria taxiresor och skänkt skyddsmaterial. Många företag och människor sluter just nu upp för att stötta i samhället under coronakrisen.
– Vi kommer att göra så mycket vi kan för att hjälpa, säger tandläkaren Amir Pirhayati vars klinik erbjuder gratis akuttandvård.

ANNONS
|

Intäkterna sjunker och varslen ökar samtidigt som coronaviruset sprider sig över Sverige. I frontlinjen för att möta den väntande anstormningen står vårdpersonalen. Men även andra aktörer i samhället vill hjälpa till och stötta upp på de sätt som de kan.

Ägarna till tandläkarmottagningen Estetikcenter, som ligger på Avenyn, har beslutat sig för att under en period framåt erbjuda gratis akuttandvård för de som behöver.

– Alla har det tufft, även vi själva. Vi har sett hur mycket sjukvården får jobba. Vi kanske inte riktigt kan bidra till den delen av vården, men vi kan i alla fall göra vår del och bidra med att man slipper ha ont i munnen, säger Amir Pirhayati som äger mottagningen tillsammans med Maziar Nekoui.

ANNONS

Hur ser villkoren ut för att få hjälp?

– Det är inget särskilt annat än att det är akut. Vi sållar ingen. Den som kommer kommer. Men vi vill gärna att man ringer innan. Folk som har varit utomlands de senaste två veckorna eller är sjuka får gärna avvakta så att vi inte riskerar personalens hälsa.

De planerar att hjälpa till under särskilda tidsluckor varannan dag.

– Det handlar inte om några större reparationer, utan mer om man har ont i en tand eller att den behöver tas bort. Vi tror att väldigt många kommer att höra av sig. Vi kommer att göra så mycket vi kan för att hjälpa – vi kör så länge vi själva klarar av eller tills det blåser över och samhället kommer igång igen.

Tandläkare Amir Pirhayati och tandsköterska Marie Louise Sigala från tandläkarmottagningen Estetikcenter som erbjuder gratis akuttandvård under coronakrisen.
Tandläkare Amir Pirhayati och tandsköterska Marie Louise Sigala från tandläkarmottagningen Estetikcenter som erbjuder gratis akuttandvård under coronakrisen. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Londonetablering uppskjuten

Estetikcenter har precis som många andra verksamheter märkt av en minskad efterfrågan de senaste veckorna – särskilt på kosmetisk tandvård som står för en stor del av deras affär. Företagets bas är mottagningen i Göteborg, men de finns även deltid i Stockholm och Örebro. Coronavirusets framfart har också tvingats skjuta en planerad etablering i England på framtiden.

– Vi skulle vara på en klinik i London varannan vecka, men nu när det blev så här ställdes premiären in och sköts upp, säger Amir Pirhayati.

ANNONS

– Vi har förståelse för att det är minskad efterfrågan. Tandvård är inte jättebilligt. Många behöver prioritera annat. Men det här är en grej som påverkar alla branscher.

De har inte varslat någon av sina fem anställda, och hoppas kunna komma igång med den vanliga verksamheten så snart de kan.

– Men blir det en för lång period är det inte många företag som kommer att överleva. Vi försöker hålla det flytande så gott det går.

LÄS MER:Ikeas lagerfynd blev en gåva till vården

Gratis pizza till vårdpersonal

Pizzakedjan I Love Pizza är ytterligare en verksamhet som har hjälpt till. De senaste dagarna har de levererat gratis pizzor och sallader till personalen som jobbar på Östra sjukhuset.

– Vi vill vara med och stötta så mycket vi kan till alla hårt arbetande sjuksköterskor, läkare och vårdpersonal, säger Jonny Yüksel som äger företaget tillsammans med sina bröder och sin pappa.

– Vi har kört till IVA (intensivvårdsavdelningen) och barncancercentrum. I dag levererar jag mat till Gamlestadens vårdcentral. De har också fullt upp. Jag ringer upp folk som jag vet jobbar inom vården och kollar vad som behövs och när. Vi försöker göra så gott vi kan för att bidra. Det är mänsklighetens plikt att hjälpa till.

Även de har märkt av ett stort tapp av gäster på restaurangerna, däremot ökar deras intäkter från hämtmat.

ANNONS

– Det räddar upp oss lite vilket vi är extremt tacksamma för. Men vi drabbas som alla andra. Vi är också glada för regeringens stödpaket. Vi får se vad det innebär för oss. Vi hoppas få behålla vår fantastiska personal, säger Jonny Yüksel och fortsätter:

– Det är en jäkligt tuff tid för alla. Det gäller att hjälpas åt på bästa sätt. Vi sitter i samma båt.

LÄS MER:Restaurangen rycker ut för att hjälpa sjukvården

Munskydd, mat och gratis taxi

Sedan tidigare har det uppmärksammat hur restaurangen Yalla Habibi levererar mat till personalen till Sahlgrenskas akutmottagningar.

– De som jobbar på sjukhusen är de viktigaste människorna vi har nu när allt verkar rasa, sade ägaren Haider Aljadiri.

Ikea i Kållered har skänkt 50 000 munskydd till Sahlgrenska, som de hittat i ett bortglömt förråd i samband med att varuhuset bygger nytt.

– Jag ringde upp till Sahlgrenska och frågade om de ville ha dem. De blev överlyckliga och sa "ja, herregud, kom med en gång", berättade logistikchefen Johan Andersson.

Volvo Cars har också skänkt skyddsutrustning till sjukhuset efter att ha genomfört en inventering med anledning av den omtalade materialbristen inom vården.

– Vi vet att sjukvården behöver skyddsmasker så vi gick igenom våra lager. Där fanns 10 000 masker som vi tyckte kunde göra bättre nytta i vården, sade presskommunikatören Christina Zander.

ANNONS

Från andra delar av landet har det också uppmärksammat hur ett taxibolag i Malmö erbjuder gratis resor för vårdpersonal till och från arbetet.

LÄS MER: På varje after ski-festare går flera coronahjältar

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS