Så tänker folk om extraval: ”Det kostar mer än det smakar”

Efter en historisk regeringskris ska Moderaternas Ulf Kristersson hitta stöd för en ny regering. Om inte någon partiledare lyckas går Sverige mot ett extraval – bara ett år innan ordinarie val. GP frågade runt på Göteborgs gator hur intresserade folk är av ett extraval.

ANNONS
|

Moderaterna har precis presenterat ett landsbygdspaket för att locka tillbaka Centerpartiet när AnnChristine Salomonsson frågar sig vad den här regeringskrisen skulle vara bra för.

Hennes vän sedan nära 30 år, Carina Lundh-Black, är på besök från Österlen. Hon håller med.

LÄS MER: Moderaterna vill locka över Centern med ekonomiskt paket

– Det är bara trams, säger hon. Ett extraval behövs inte, det kan vänta ett år. Det kostar mer än det smakar.

– Ja, och då ska politikerna ut på valturné och engagera folk att rösta. Jag tror inte det finns tillräckligt med intresse för det, säger AnnChristine Salomonsson.

ANNONS

Hon tycker att det har blivit svårt att förstå vad partierna och blocken står för när det samarbetas och kompromissas över tidigare etablerade gränser. Själv känner hon inte längre igen Socialdemokraternas politik när de gick med på marknadshyror.

De båda vännerna säger samtidigt att de hade röstat i ett extraval om det blev ett.

– Men det är dumt att det blev som det blev.

Fällde regeringen

Det var förra veckan som en misstroendeomröstning hölls i riksdagen. Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fällde regeringen – något som aldrig har skett i Sverige tidigare. Under måndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister.

Riksdagens talman fick uppdraget att föreslå partiledare som får pröva att bilda en ny regering. Lyckas man inte med det är det enda alternativet som kvarstår extraval.

”Det är en lekstuga”

Åsa och Morgan Ceder bor i en annan del av Österlen, men är i dag liksom Carina Lundh-Black på besök i Göteborg. De är egenföretagare och lantbrukare och på frågan om vad de tycker om att Sverige nu söker en ny regering svarar Morgan:

– Det är en lekstuga.

Både han och Åsa vill se en borgerlig regering i samarbete med SD om det är så det parlamentariska läget ser ut, men Åsa säger att hon hellre hade väntat till valet nästa år. Hon inte vill bekosta ett extraval.

ANNONS

– Det känns onödigt att lägga skattepengar på det.

– Jag vet inte ens om jag hade röstat i ett extraval, säger Morgan.

”Oroväckande och ostabilt”

En bit bort väntar Vanessa Mensah på bussen när hon säger att allt har blivit så osäkert nu.

– Det känns väldigt oroväckande och ostabilt. Man vet inte riktigt vad detta innebär.

Vanessa Mensah hoppas att krisen ordnar upp sig.
Vanessa Mensah hoppas att krisen ordnar upp sig. Bild: Per Wahlberg

Hennes buss stannar vid busshållplatsen och innan hon måste gå på tillägger hon att hon hoppas på en lösning, samtidigt som hon inte tillhör de blåa partierna.

I nuläget är det dock Ulf Kristersson (M) som har fått i uppdrag att hitta en regeringslösning. Med Centerpartiets stöd hade M, L, KD och SD, haft en majoritet i riksdagen. Men redan samma dag som M presenterade ett landsbygdspaket nobbade C deras erbjudande.

– Han (Kristersson) behöver Centerpartiets röster för att bli vald till statsminister, men från det att han bildar sin regering är det helt ointressant vad vi tycker – då är det Sverigedemokraternas ja-röster han behöver för att få igenom budgeten och all lagstiftning. Det är vi inte intresserade av att medverka till, säger partiets vice ordförande Anders W Jonsson till GP.

LÄS MER:Talmannen ger Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

LÄS MER:Centerpartiet tackar nej till Moderaternas nya paket

”Hade absolut röstat”

Wimar Gustafsson lägger ner sin bok och konstaterar att visst känns situationen med regeringen märklig.

ANNONS

– Det är lite konstigt, det känns instabilt att inte ha en regering som kan handla om något händer. Jag är inte orolig för mig själv, det är mycket som fungerar även om det blåser på toppen, säger han.

Wimar Gustafsson säger att han ”absolut” hade röstat i ett extra val.
Wimar Gustafsson säger att han ”absolut” hade röstat i ett extra val. Bild: Per Wahlberg

Nu hoppas han på ett stabilare läge i politiken fram till nästa val, så länge man kan hitta en lösning som fungerar utan alltför stora kompromisser.

Och om det blir extraval?

– Ett extraval hade ändå varit bättre än att en regering sitter bara för att sitta. Jag hade absolut röstat. Om man inte röstar har man ingen rätt att klaga.

LÄS MER:Hanif Bali (M) erbjöd röstköp – Experten: ”Olämpligt”

LÄS MER:Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

ANNONS