Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet tackar nej till Moderaternas nya paket

Elisabeth Svantesson (M) presenterade under onsdagen ett paket med löften om stöd till landsbygden, i ett försök att locka Centerpartiet att ge sitt stöd till Ulf Kristersson i kampen om regeringsmakten. Men Centerpartiet säger nej.
– Om man hade menat det som ett seriöst försök hade Ulf Kristersson tagit telefonen och slagit en signal till Annie Lööf, säger Anders W Jonsson.

Under tisdagen gav talmannen uppdraget till Ulf Kristersson (M) att sondera möjligheterna att bilda regering. KD, SD och L har uttalat att de kommer att stödja en moderatledd regering, men deras mandat räcker inte till för att säkra det stöd som behövs.

Därför gör Moderaterna nu ett nytt försök att locka över Centerpartiet till sin sida.

– Jag vet att många i Centerpartiets riksdagsgrupp vill ha en borgerlig statsminister, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesperson.

Andra paketet

Redan under midsommarhelgen riktade hon en rad löften till Centerpartiet. Då handlade det bland annat om förenklade 3:12-regler, skattefrihet för ISK-sparande, en omfattande skattereform och ändrade regler för skogsägare.

Centern nobbade och under onsdagen återkom Moderaterna med ett större paket, med ett omfattande landsbygdspaket som presenterades med rubriken ”Ett erbjudande till Centerpartiet”. Det innehåller bland annat förstärkt offentlig service och högre polisnärvaro i landsbygden.

– Vare sig man bor i Bjuv, Lycksele eller Dorotea ska man kunna känna att polisen kommer när det behövs, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna lovar också att knyta ihop landet med infrastruktursatsningar. Norrbotniabanan ska byggas och hotade bensinmackar i glesbygd räddas.

– Det är här viktigt för Centerpartiet, det vet vi och vi lovar Centerpartiet att vi kommer att göra det om vi får bilda en borgerlig regering.

SD-problemet kvarstår

Men Centerpartiets motstånd mot att ge sitt stöd för en regering ledd av Ulf Kristersson har inte handlat om skillnader i synen på den ekonomiska politiken – utan på skillnader i synen på Sverigedemokraterna. På pressträffen fick Elisabeth Svantesson frågor om hur Moderaterna ser på Sverigedemokraternas inflytande och de krav som Centerpartiet ställt på att de ska hållas utanför.

– Vi pratar med alla och kommer att föra samtal med Sverigedemokraterna, självklart. Men det Centerpartiet kan göra är att trycka gult och släppa fram Ulf Kristersson, de behöver inte förhandla med Sverigedemokraterna.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson säger till GP att han är positivt överraskad över att Moderaterna intresserar sig för landsbygdsfrågor.

– Det är i grunden positivt. Men regeringsfrågan är någonting betydligt större än de här punkterna.

Beskedet är detsamma som tidigare, om Ulf Kristersson vill ha med sig Centerpartiet så måste han hitta en lösning med gamla Alliansen och Miljöpartiet eller en bred lösning i den politiska mitten.

– Så länge han surrat sig fast vid att ha ett regeringsalternativ där Sverigedemokraterna har det avgörande inflytandet då är vi inte intresserade.

Inte aktuellt att trycka gult

Att göra som Elisabeth Svantesson föreslår – att trycka gult och släppa fram Ulf Kristersson och låta Moderaterna sköta förhandlingarna med SD är inget alternativ, säger Anders W Jonsson.

– Han behöver Centerpartiets röster för att bli vald till statsminister, men från det att han bildar sin regering är det helt ointressant vad vi tycker – då är det Sverigedemokraternas ja-röster han behöver för att få igenom budgeten och all lagstiftning. Det är vi inte intresserade av att medverka till.

De alternativ du nämner, med en mittenlösning, har Moderaterna visat intresse för det?

– Efter det att Ulf Kristersson utsågs till sonderingsperson, så har han inte hört av sig till vår partiledare. Det första vi hör från dem är att de kallar till en presskonferens och presenterar de här punkterna. Så brukar det inte gå till när man i en svår situation försöker hitta en lösning. Det är lite förvånande kan jag tycka.

LÄS MER: Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

LÄS MER: Talmannen ger Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.