Hanif Bali erbjöd pengar till centerpartister för att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Efter ett par timmar togs tweeten bort. ”Ett skämt. Ber om ursäkt”, skrev Bali.
Hanif Bali erbjöd pengar till centerpartister för att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Efter ett par timmar togs tweeten bort. ”Ett skämt. Ber om ursäkt”, skrev Bali. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hanif Bali (M) erbjöd röstköp – Experten: ”Olämpligt”

Rösta på en borgerlig regering – och få mina följares stöd och pengar: ”Vi fick ihop två miljoner på en helg”. På Twitter uppmanade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali centerpartister att stödja Ulf Kristersson i en statsministeromröstning.
– Olämpligt, säger Jan Turvall, lektor i statsvetenskap.

ANNONS
|

Det var på tisdagskvällen som Hanif Bali erbjöd centerpartister, som hjälper fram en borgerlig regering, ekonomiskt stöd. Något han senare bad om ursäkt för och kallade ”ett skämt”.

Jan Turvall, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att agerandet inte är olagligt – men olämpligt.

– Att antyda att man kan köpa och sälja röster oavsett om det är inför ett allmänt val eller inför en omröstning i riksdagen riskerar att underminera tilltron till det demokratiska systemet, säger han.

Risk att attityden sprider sig

Att köpa röster i allmänna val är olagligt i Sverige och Jan Turvall säger att det är olämpligt av en riksdagsledamot att antyda att man kan handla med åsikter och sympatier.

ANNONS

– Särskilt som han har så många följare finns en risk att den här attityden till politik sprider sig i samhället, säger han.

På tisdagen fick moderaternas partiledare Ulf Kristersson talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Det är oerhört jämnt mellan blocken och läget inför en eventuell omröstning i nästa vecka är ovisst. De partier som står bakom Ulf Kristersson har tillsammans 174 mandat – motståndarsidan 175.

Reglerna säger att en tillträdande statsminister inte får ha mer än halva kammaren emot sig. Om 175 ledamöter eller fler röstar nej till Kristersson kan han alltså inte tillträda.

En enskild ledamot som inte följer partilinjen kan alltså fälla avgörandet.

Lindahl har bestämt sig

Under tisdagskvällen publicerade Svenska Dagbladet en intervju med centerpartisten Helena Lindahl, som efter valet 2018 röstade nej till Stefan Löfven. Nu har hon bestämt sig för att följa partilinjen bland annat för att rädda sin politiska karriär: ”mina möjligheter att verka som centerpartistisk politiker i framtiden skulle vara kraftigt försämrade, det skulle kort sagt inte gå alls”, säger hon till SvD.

Ett par timmar senare twittrade Hanif Bali: ”Den centerpartist som inte vågar följa sin övertygelse pga sin rädsla att bli av med sin politiska framtid har jag ett erbjudande till:

ANNONS

Rösta på en borgerlig regering så utlovar jag mitt personliga och min följarskaras stöd i kampanj och fundraising för ditt omval.”

Backade och bad om ursäkt

I en uppföljande tweet lade han till: ”Vi fick ihop två miljoner på en helg.

Hur mycket tror du att Sons of Bali kan få ihop för ett tack till regeringsskifte?”

Det han syftar på är en insamling som genomfördes i december förra året, då Bali via en uppmaning på sociala medier samlade in två miljoner kronor till två tonårskillar som utsatts för ett grovt våldsbrott i Solna.

Tre timmar efter det att inläggen om en insamling till förmån för centerpartister lades ut raderade Hanif Bali dem och ursäktade sig med att det hela var ett skämt: ”Ett skämt om vikten av självständighet mot partilinjen tolkades på ett sätt som jag inte alls ämnade. Tog bort det så fort det tolkades så. Ber om ursäkt.”

GP har sökt Hanif Bali för en kommentar.

LÄS MER:Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

LÄS MER:Så här kan nya regeringen se ut

LÄS MER:Så funkar extraval och talmansrundor

ANNONS