Under  helgens julmarknad i Haga lös varken solen eller snön upp julmarknaden.
Under helgens julmarknad i Haga lös varken solen eller snön upp julmarknaden. Bild: Måns Langhjelm

Så många soltimmar har Göteborg haft i november

Om november har känts ovanligt solfattig och grå, så stämmer det. Göteborg har har haft ovanligt få soltimmar mot normalt. Faktum är att staden hamnar nästan i botten på årets novemberlista över soltimmar i Sverige. Men det finns lite solglimtar framöver – och snö.

ANNONS
|

November månad har levererat allt möjligt väder till Göteborg. Det har varit vårtemperaturer på över 14 grader, vinter med snö och minusgrader och nu höst. Det Göteborg däremot haft lite av den senaste månaden är sol. På listan över landets soltimmar hamnar Göteborg på plats 15 av 19.

Enligt Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, har Göteborg med knappt en dag kvar av november, skrapat ihop 22,7 soltimmar under hela månaden. Ett ganska lågt resultat jämfört med stadens normala 44 soltimmar under månaden.

Staden som hamnar i absoluta botten, och som inte kommer leva upp till sin slogan, är Karlstad. De har fått 15 soltimmar hittills den här månaden.

ANNONS

– Karlstad brukar ligga på 47 soltimmar, så de kommer inte hinna komma upp i sina vanliga timmar, säger Emma Härenstam.

Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, menar att november har varit ovanligt solfattig i Göteborg.
Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, menar att november har varit ovanligt solfattig i Göteborg. Bild: SMHI

De som däremot toppar listan ligger alla i norra delen av landet, vilket beror på att de haft ett mer högtrycksbetonat väder. Till exempel Storlien ser ut att hamna på 43,4 soltimmar för november.

Bottenrekord i antal soltimmar

Att Göteborg endast haft 22,7 soltimmar hittills i november, kan känns kännas lite, men kunde varit både sämre och bättre.

Emma Härenstam berättar att Göteborg hade en strålande novembermånad 2001, med 88 soltimmar. Det är flest timmar under den senaste referensperioden som sträcker sig mellan 1991 och 2020. Bottenrekordet under samma referenstid hade Göteborg 2009, då skrapade november ihop 14 soltimmar.

Om vi tycker det är mörkt nu, så kommer det bli ännu värre innan det blir bättre. För vintersolståndet inträffar den 21 december i år, därefter vänder det och blir ljusare igen. Till en början med ett par minuter om dagen.

– I mitten av januari är det fyra minuter om dagen, så då går det fortare. Men från mitten av januari till april, går det som fortast.

2023 inträffar sommarsolståndet den 21 juni, då är det som ljusast innan det vänder igen.

ANNONS

Snö på väg in i Göteborgstrakten

Meteorologiskt har Göteborg fortfarande höst, fast att det snart är första december. Men kyligare luft är på väg in, framför allt till helgen.

På lördag kommer temperaturen ligga runt nollan och det ser ut att bli lite sol, men också snö eller blötsnö som faller lokalt i Göteborgstrakten.

Enligt Emma Härenstam kommer snön dock inte ligga kvar, men mer kan komma på måndag igen. När temperaturen faller i helgen är det läge att vara försiktig när man är ute och kör.

– Det blir kyligare i helgen, så ta det försiktigt på tidiga mornar och sena kvällar, säger Emma Härenstam.

På torsdag går vi in i december som är den först vintermånaden, och det blir kyligare med temperaturer runt nollan. Om det blir vinter rent meteorologiskt är för tidigt att säga än, enligt Emma Härenstam. För det krävs det att dygnsmedeltemperaturen ska ligga på nollan eller under i fem dygn på raken.

LÄS MER:Stå ut med höstmörkret genom att fira ”novent”

LÄS MER:Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

LÄS MER:Här är djuren och insekterna som äter på ditt julpynt

LÄS MER:Julmarknader i och runt Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS