Här är djuren och insekterna som äter på ditt julpynt

Det är nu hög tid att packa upp lådorna med julsaker, men har de stått på till exempel vinden finns det en stor risk att mössen gnagt på det eller till och med byggt bo i jullådan.
Mössen är inte de enda som kan ge sig på julpynten medan det varit nedpackat. Vad sägs om chokladmott, mal och vivlar?

ANNONS
|

Nu lackar det mot jul i rasande fart och allt julpynt ska upp och granen ska kläs. De stickade tomtarna ska placeras ut, halmbocken ska välkomna gästerna i hallen och tant Berits broderade bonad ska upp på väggen. För att inte tala om allt unikt pynt barnen gjort av ärtor, ris, pasta, tandpetare, toarullar, glasspinnar och pepparkakor, för att bara nämna några av sakerna.

När allt detta legat nedpackat i påsar och kartonger i källaren, på vinden och i garaget i mellan tio och elva månader utan tillsyn, har det funnit goda möjligheter för olika djur att knapra på pyntet. Kanske har de till och med ätit upp det. Eller iallafall gjort halmbocken benlös.

ANNONS

Vanligaste stället som lådan med julsakerna hamnar på efter helgerna är vinden och det är ett populärt tillhåll för mössen. Det är också mössen som oftast ger sig på det som ligger i lådan, för de är allätare, menar Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

– Mössen är det största problemet. De ger sig på saker som till exempel halmbocken, stearinljusen och julkrubban, säger Håkan Rystrand.

Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex, och menar att en hel del skadedjur kan ge sig på juldekorationerna som ligger i jullådan och påsen.
Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex, och menar att en hel del skadedjur kan ge sig på juldekorationerna som ligger i jullådan och påsen. Bild: Privat

Även barnens egentillverkade pastadekoration ligger pyrt till i lådan, precis som pepparkaksfigurerna. Det som med stor säkerhet klarar sig undan mössens tänder är julkulorna, plastgranen och om barnen tillverkat något av trolldeg, för det är för hårt att gnaga på.

Bostad för möss

Lådan eller påsen med julpynt kan också bli ett mysigt hem för mössen, menar Håkan Rystrand. Där kan de bygga bo för där är varmt, mjukt, mysigt och finns saker att äta.

– När man öppnar jullådan är det kanske inte bara Jesusbarnet som ligger där, säger Håkan Rystrand skämtsamt.

Men inte bara mössen gillar julpynt: Mallarver äter sånt som kommer från djurriket, animaliska fibrer, som till exempel ull, ylle, tagel, hår, päls och kashmir. Så garntomtarna kan ligga illa till. Mallarver hittas ofta i källarförråd i flerfamiljshus där kanske en äkta matta och kläder förvaras. Sen sprids de mellan mellan förråden. Men även i våra garderober.

ANNONS

– De kan förstöra en äkta matta och göra hål i kläderna. Så jag rekommenderar att man hänger kläderna, då får de inte lika bra fäste. Det är fjärilarna som lägger ägg i pyntet som sedan blir larver.

Skydda julpyntet

Om barnen sytt något i syslöjden som fyllts med torrfoder, som till exempel ris och ärtor, kan möss, skalbaggar som mjölbaggar och risvivlar äta på alstren, men även mottlarver. Vad chokladmott och fruktmott gärna äter är väl lätt att räkna ut.

– Om man sparat dadlar, choklad och nötter kan de ge sig på det. Man kanske sparat stora chokladtomtar som dekoration.

Så för att slippa babymöss och att skalbaggar, mott och mal förstört juldekorationerna till nästa jul, finns ett bra knep, enligt skadedjursexperten.

– Köp plastbackar med lock, och använd inte kartonger, då kommer inte mössen och andra skadedjur åt sakerna. Visst möss kan gnaga igenom plast, men här känner de inte lukten av mat.

Kryp flyttar in med granen

Det kommer dessutom in en hel del små kryp när granen, lingonriset och mossan flyttar in i våra hem. De kan vara spindlar, skalbaggar, fjärilar och dammlöss och det är insekter som har gått i ide, men när de kommer in i värmen så vaknar de till liv igen.

ANNONS

– De ger sig inte på inredningen, utan det är mer att du ser dem krypandes runt hemma. Och det är väldigt liten risk att de förökar sig inne, för det är för torrt för dem, säger Håkan Rystrand.

LÄS MER:Experten: Så blir du av med den långsprötade silverfisken

LÄS MER:Här håller mössen till i huset

LÄS MER:Vägglössen ökar i Europa – så undviker du att få med dem hem

ANNONS