Att ha silverfiskar hemma, och i framför allt badrummet, är inte nytt eller farligt, mest äckligt. De små rackarna är redigt snabba och näst intill omöjliga att fånga. Den gamla vanliga silverfisken är mellan 10 och 15 millimeter, och trivs bäst där det är fuktigt.
Men det har dykt upp en ny större variant på senare år, som kan bli runt två centimeter, utan spröt. Det är den långsprötade silverfisken som är mer hårig på kanterna, och har längre spröt, än den vanliga.
Den här hänger inte i badrummet som den vanliga silverfisken, utan finns överallt i hemmet, för den gillar mindre fuktiga utrymmen. De är i huvudsak nattaktiva, men kan synas även på dagtid och är bra på att klättra uppför väggarna.
Och de bara ökar i våra hem. 2020 hade Anticimex en ökning av fall med 50 procent jämfört med året innan i Göteborgstrakten, berättar Håkan Rystrand, skadedjursexpert, Anticimex.
– De förökar sig fort, och lever ganska länge, två till fyra år. En hona lägger cirka tio ägg åt gången som ligger i två månader innan de kläcks. Sen får de i sin tur ungar. Så de kan bli många.
LÄS MER:Flest råttor fångades på Göteborgs finaste adresser
De bor i konstruktionen
Är fastigheten byggd för 10 till 15 år sen, är det troligt att det är den långsprötade som finns inne, eller om man renoverat de senaste åren. De kan även finnas i äldre hus, då har de följt med hem genom byggmaterial eller emballage.
Bor gör de i byggkonstruktionen, som i golvet, i taket och i väggarna. Så de kan komma in via grannens tak och via taklisterna, till exempel. Vilket gör att de är svåra att komma åt.
Hitta dem kan man göra under en hög med kläder som legat på golvet en tid, eller under saker som står på golvet. Då de inte gillar fukt lika mycket som de vanliga silverfiskarna kan de dyka upp i både soffan och i sängen.
– Det är vanligt att de finns i sovrum och i vardagsrum, säger Håkan Rystrand.
Lever gör de på hudavlagringar, hårrester och stärkelse som finns bland annat i limmet i böckerna, i tapetklistret och i isoleringen. De gör ingen skada i våra hem, eller på oss. Däremot kan de göra stor skada på museum där det finns till exempel mycket böcker.
Har man ett del långsprötade silverfiskar hemma och vill bli av med dem, eller i åtminstone att de blir färre, är Håkan Rystrands råd att hålla rent hemma, då de trivs när det är dammigt och under saker som står på golvet. Ett annat knep är att täta hål och springor i golvlisterna.
– Tar man bort maten så minskar de.
LÄS MER:Här håller mössen till i huset
Familjen äter upp dem
Behöver man hjälp av Anticimex får man först själv testa med fällor fyllda med mat och bekämpningsmedel. Funkar inte det skickar de ut en tekniker som använder klisterfällor och en gel.
– De vi kommer åt är de som är ute i bostaden, och inte i konstruktionen. Gelen äter de, men de ska helst inte dö direkt, utan gå till sin familj och dö. För då äter familjen upp dem, och då får de också i sig preparatet.
Håkan Rystrand säger att det är svårt för dem att komma åt dem då de bor i konstruktionen och att det ibland tar tid att bli av med dem. Ibland försvinner de inte helt.
– Vi kommer att få lära oss leva med dem.
LÄS MER:Flugorna larvar sig i vattenlåsen – så får du bort dem
LÄS MER:Råttornas fruktstund i Göteborgs träd
LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård
LÄS MER:Experten: Så skyddar du dig bäst mot älgflugans bett