Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra dagar i veckan söker sig utsatta till Räddningsmissionens frukostkafé för en varm frukost. För att kunna ge dem mat behöver de ekonomisk stöttning.  Bild: Sandra Malmtoft
Fyra dagar i veckan söker sig utsatta till Räddningsmissionens frukostkafé för en varm frukost. För att kunna ge dem mat behöver de ekonomisk stöttning. Bild: Sandra Malmtoft

Räddningsmissionen behöver pengar till frukostar

Som en motreaktion till Black Friday uppmanar Räddningsmissionen göteborgarna att skänka pengar till ett välgörande ändamål. Målet är att få ihop pengar till 125 000 frukostar till hemlösa och ekonomiskt utsatta.
Sedan i somras har de märkt ett ökat behov av hjälp från stadens utsatta.
– Antalet besökare börjar öka, vi snittar på 110 frukostar per dag, säger Katerina Ingenlath, biträdande direktor på Räddningsmissionen.

Tisdagen den 29 november är det Giving Tuesday som är en motrörelse till Black Friday och Cyber Monday, några av handelns största shoppingdagar.

Giving Tuesday uppmuntrar i stället till att göra gott, genom att till exempel skänka en peng till de som är ekonomiskt utsatta.

Sedan fem år tillbaka samlar Räddningsmissionen in pengar till sitt frukostkafé på Vasagatan under Giving Tuesday. Där kan utsatta och hemlösa få äta en grötfrukost, ta en dusch, tvätta och värma sig under fyra dagar i veckan. De kan också få prata med en diakon, få hjälp att ta kontakt med vården och olika myndigheter.

Katerina Ingenlath, biträdande direktor på Räddningsmissionen. Bild: Sandra Malmtoft
Katerina Ingenlath, biträdande direktor på Räddningsmissionen. Bild: Sandra Malmtoft

Under förra årets frukostinsamling samlade de in pengar till 108 925 frukostar, men i år är behovet ännu större.

– Antalet besökare börjar öka, vi snittar på 110 frukostar per dag. Vi ser en ökade trend på 10 till 15 procent sedan i somras. När det är vinter ökar besökarna för man behöver komma in och värma sig, man behöver varma kläder och duscha, säger Katerina Ingenlath, biträdande direktör på Räddningsmissionen.

Räddningsmissionens frukostkafé är dagens viktigaste besök

De som söker sig till kaféet är en blandad skara. Det är fattiga pensionärer, personer som lever i fattigdom, nyanlända, personer som lider av psykisk ohälsa, personer med missbruk och de som lever i strukturell hemlöshet – det vill säga att de inte har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden.

För många är frukosten inte det enda skälet till att de besöker Räddningsmissionens kafé, enligt Katerina Ingenlath.

– Många går dit i långa perioder för gemenskapen, för många som lever i utsatthet är väldigt ensamma. Många har inte familj eller nära vänner, för dem är besöket på kaféet det viktigaste besöket under dagen. En del säger att kaféet är livsviktigt för dem.

Kaféet är i nuläget öppet fyra dagar i veckan, vilket är en resursfråga för Räddningsmissionen. Samtidigt bevakar de omvärlden och skulle behovet öka kan de öppna fler dagar, om det behövs mer hjälp i samhället.

Swisha 20 kronor

Katerina Ingenlath säger att de märkt av en ökad oro hos sina besökare för framtiden. Bland annat hos fattiga pensionärer, och hos personer som är oroliga över om de har råd att behålla sin bostad i framtiden.

I deras frukostkampanj hoppas de att många vill swisha 20 kronor som en frukost kostar, men den summan är mer symbolisk. Pengarna de får in går till hela kaféverksamheten som helt bygger på arbete från volontärer och donationer.

För att täcka en del av kaféets budget, och för att kunna hjälpa de som lever i utsatthet behöver de pengar till 125 000 frukostar.

Vill man skänka en slant kan man swisha till nummer 900 44 41.

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarna som åker med julklappsvagnen i år

LÄS OCKSÅ: Butiken Maträtt riskerar att få brist på mat – vädjar om hjälp

LÄS OCKSÅ: Hit kan de hemlösa vända sig för en varm sovplats i kylan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.