Just nu är det riktigt kallt i Göteborg och för de som inte har tak över huvudet är det tufft nu. Men för de som behöver en varm övernattningsplats finns det hjälp att få i kommunens regi. Arkivbild.
Just nu är det riktigt kallt i Göteborg och för de som inte har tak över huvudet är det tufft nu. Men för de som behöver en varm övernattningsplats finns det hjälp att få i kommunens regi. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Hit kan de hemlösa vända sig för en varm sovplats i kylan

Kylan och snön har anlänt med besked till Göteborg. De flesta kan skydda sig med varma kläder och ett varmt hem, men de mellan 30 och 40 personerna som inte har tak över huvudet i stan – har inte den förmånen. Nu finns flera ställen i stan dit de kan vända sig för en varm sovplats och för att undkomma kylan.

ANNONS

Med temperaturer på flera minusgrader är det tufft att vara utomhus för de flesta. Men för den som är hemlös är det extra tufft nu med kylan och all snö. Vart ska de ta vägen när natten kommer och termometern visar på minus tio grader?

Förra vintern fick kommunen kritik för att varit för långsam när kylan kom till stan. I år startades en samverkansgrupp vars jobb var att lägga upp en plan inför vintern, så inga ska behöva sova ute i kylan.

I Göteborg finns det mellan 30 och 40 personer som är i akut behov av hjälp och som inte har tak över huvudet. För dem finns det möjlighet att få en varm övernattningsplats på olika boenden.

ANNONS

– Vi har platser på Räddningsmissionens boende, 35:an och uppsökarenhetens övernattningsplatser. Vi har också runt 15 lediga platser på Nya tillfället, men de har vi inte behövt använda än, säger Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst.

Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst säger att alla akut hemlösa som behöver en övernattningsplats i kylan, kan få det.
Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst säger att alla akut hemlösa som behöver en övernattningsplats i kylan, kan få det. Bild: Privat

Hon fortsätter:

– De som har psykisk en ohälsa och har ett missbruk, ska utredas och beredas plats i våra sociala boende om de behöver stöd – annars får de övernattningsplats i våra andra boenden.

De som är EU-medborgare har plats på Station Nord som har totalt 90 platser. Enligt Edita Paljevic används mellan 45 och 50 av dem nu.

LÄS MER:Så ska Göteborgs stad hjälpa hemlösa och utsatta i vinter

De kan ordna fler platser vid behov

Hon säger också att skulle det bli fullt på 35.an, på uppsökarenheten, och Tillfället, kan de ordna fram fler platser.

– De senaste nätterna har varit kalla och de som behövt platser har fått det, av de vi träffat och fått kontakt med.

Natten mot fredagen var det 19 akut hemlösa som fick och behövde en varm övernattningsplats i kommunens regi, men det finns gott om plats för fler om så behövs. Kommunen får hjälp av Räddningsmissionen och Stadsmissionen att fånga upp de som har ett behov.

– De hjälper till att fånga upp och informera oss om de som behöver hjälp, säger Edita Paljevic.

ANNONS

De som fryser och behöver en övernattningsplats, vad ska de göra då?

– De som behöver hjälp kan ta kontakt med socialjouren, sen har vi en uppsökarenhet som är ute och letar efter personer som kan behöva hjälp.

Hon säger också att alla som de får tag på, som är i akut behov och vill ha stöd, kan de ordna övernattningsplatser åt.

– Vi jobbar tillsammans med Agape, Räddningsmissionen och Stadsmissionen för att ingen ska behöva vara ute i kylan nu. Vi gör allt vi kan för att de ska få värme och tak över huvudet, säger Edita Paljevic.

LÄS MER:Het debatt om sovplatser för hemlösa på kommunstyrelsen

LÄS MER:Rödgröna kräver att kommunen agerar för de hemlösa

LÄS MER:Johanneskyrkan öppnar för hemlösa i kylan

ANNONS