Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu öppnar Göteborgs första butik med matsvinn

Göteborg får sin första butik bestående av matsvinn på fredag. I butiken på Flatås torg kommer det att säljas mat till bra priser till alla kunder – men de som redan lever i en ekonomisk utsatthet får ett ytterligare reducerat pris.

Tills på fredag har hyllorna fyllts upp för första gången. Då öppnar Göteborgs första butik med matsvinn på Flatås Torg. Det är Räddningsmissionen som ligger bakom den 280 kvadratmeter stora butiken. En nedlagd Ica-butik har renoverats under vintern av volontärer och frivilliga.

MatRätt är namnet och de kommer att sälja matsvinn från butiker runt om i Göteborg och från grossister, producenter och bagerier. De kommer förutom att sälja mat erbjuda arbetsträning till personer som står långt utanför arbetsmarknaden.

– Förutom butiken finns här lager, och ett kök där vi lagar mat till personalen som arbetstränar, för en del av dem är målet det enda varma målet mat de får på dagen. Det finns också ett medlemsrum där de som ansöker om medlemskap kan sitta enskilt med en av handläggarna, säger Ida-Lina Frisell, butikschef på MatRätt.

Lägre pris

MatRätt vänder sig till alla som vill handla mat, som förpassats av andra butiker, till bra priser. Men priserna kommer ligga på två olika nivåer. En är för medlemmar, och en för alla andra kunder. Medlemmar får handla till ungefär en tredje del av priset i jämförelse med andra butiker. Övriga kunder får handla till samma pris som i en lågprisbutik.

– Vi kommer att få in stora partier av artiklar som vi kommer att prissänka för att inte få matsvinn, det priset gäller för alla kunder.

">
Ida-Lina Frisell är butikschef, och Samuel Haugstvedt projektledare för MatRätt. Bild: Jenny Ingemarsson
Ida-Lina Frisell är butikschef, och Samuel Haugstvedt projektledare för MatRätt. Bild: Jenny Ingemarsson

De som kan bli medlemmar är personer som lever i ekonomisk utsatthet, de får handla på den lägsta prisnivån. Det handlar bland annat om pensionärer och ensamstående föräldrar.

– Man ansöker om medlemskap i butiken, då får man ett medlemskort man visar upp i kassan.

LÄS MER: Stadsmissionen behöver pengar till mensskydd

Mycket olika varor

I butiken kommer det säljas allt möjligt, som frukt, grönt, fryst mat, hygienprodukter, läsk, godis och mycket bröd. Där kommer även finnas produkter som kommer att säljas i lösvikt, som mjöl, socker och ströbröd.

– Vi har ett brett sortiment men kan inte garantera samma varor varje dag. Det kommer också finnas glutenfritt, veganskt, vegetariskt och halalkött för att kunna möta allas behov.

Kommer det att öppna fler butiker som den här i Göteborg?

– Ja, det är vår vision. Butiken ska vara självförsörjande och vi hoppas kunna öppna fler butiker, bland annat i centrum och i östra Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.