”Naturprästen” visar dolda delikatesser i stadens parker

Kärleksört, lind och kirskål. Det är bara några av alla de ätbara örter som ofta går att hitta runt husknuten. GP följde med naturprästen Johan Granbom på en örtvandring genom Slottsskogen.
– In på knuten finns mycket spännande, säger han.

ANNONS
|

Vi sitter på en gräsplätt bakom säldammen i Slottsskogen. Det är en varm sommardag och vi är här för att leta dolda delikatesser. Men innan dagens örtvandring inleds ombeds vi att sluta ögonen och landa i oss själva.

Johan Granbom låter fingrarna fladdra över gräset och räcker över en rödklöver som han berättar är full av c-vitamin och gör sig fin i en sallad. Han är naturpräst, författare, konstnär och håller kurser i närvaro, kreativitet och naturkontakt. Därtill leder han alltså örtvandringar.

– Jag brukar variera mellan titlarna, det är så mycket jag gör. Just ordet naturpräst är egentligen ett påhitt. Jag håller i ceremonier som följer årstiderna där jag inspirerar till att få syn på att vi inte bara är på väg på en linje utan att livet är som cykler. Att livet är mer som en spiral, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Här är växterna du absolut inte ska äta

LÄS MER:Så gör du måltiderna klimatsmarta

C-vitamin, protein och mytologi

Det finns fler än 250 vilda ätbara växter i Sverige och många av dem finns ofta närmre än vi tror.

– Det är kul att vara här i Slottsskogen för man har en idé om att man ska någonstans långt bort, men in på knuten finns mycket spännande. Genom att smaka på örterna får man ett helt annat möte med naturen, man börjar titta på naturen på ett helt annat sätt, säger Johan Granbom.

De vilda växterna är inte bara gratis – de är dessutom ofta mycket näringsrika. Kirskål, som är ett av våra vanligaste ogräs, har exempelvis c-vitamin- och proteinrika blad som stimulerar blodcirkulationen. Kärleksörten, som är vanligt förekommande på västkusten, är även den proteinrik.

– Den har även lite mytologi bakom sig. Man hänger upp två rötter bredvid varandra och tänker på den man är kär i. Torkar rötterna ihop kommer det att fungera och torkar de isär så är det kört, säger Johan Granbom.

Gäller att inte äta för mycket

Att nässlor, ramslök och granskott är ätbara växter känner kanske många till. Men det är nog inte lika många som vet att rölleka kan bli läckra vildchips, att groblad smakar champinjon eller att maskrosstjälkar går att göra nudlar på (så kallade ”dandelion noodles”).

ANNONS

Johan Granbom ger exempel på vad lind kan användas till:

– Lindens blommor fungerar utmärkt att torka och använda till te. Det har en lugnande effekt och kan driva på om man har lite feber och vill göra en utrensning. Fast det är ju inget man ska ta om man till exempel har corona, säger han och fortsätter:

– Vissa växter ska man vara försiktig att äta för mycket av. De som är neutrala i smaken är lugnt, men är man inte van vid det bittra så ska man passa sig från att göra en hel sallad på maskros till exempel. Då kan man bli dålig i magen.

Ökat allmänintresse

På senare tid har Johan Granbom lagt märke till att fler människor önskar närma sig naturen.

– Det är något som har hänt de senaste åren. Det har blivit väldigt stort allmänintresse för allt som har med självreflektion att göra.

Varje örtvandring i Slottsskogen brukar resultera i att gruppen smakar på åtminstone 20 till 25 blad och örter. Säsongen är dock kortlivad: den drar igång i april och slutar i mitten på juni.

Om man planerar att ge sig ut på ett eget smakäventyr i vardagsmiljö rekommenderar Johan Granbom att hålla sig en bit från trafikerade vägar.

ANNONS

– Jag brukar säga att man ska hålla ett avstånd på 50 till 100 meter från en bilväg för att undvika avgaser.

LÄS MER:Detta är parken som ska bli nya Slottsskogen

LÄS MER:Två älgkalvar har fötts i Slottsskogen

Andra ätbart växter i Slottsskogen:

• Björk

• Brännässla

• Daggkåpa

• Groblad

• Gökärt

• Hagtorn

• Harsyra

• Johannesört

• Jordreva

• Kirskål

• Klöver

• Kärleksört

• Löktrav

• Lönn

• Rölleka

• Tall

• Tusensköna

• Åkerfräken

• Älgört

• Ängssyra

ANNONS