Festivaler och andra evenemang kan äga rum i Färjenäsparken framöver.
Festivaler och andra evenemang kan äga rum i Färjenäsparken framöver. Bild: Visulent AB

Detta är parken som ska bli nya Slottsskogen

Vid foten av Älvsborgsbron planeras stadens nya evenemangsområde. Tanken är att den sluttande gräsmattan ska användas till picknick, lekar och utomhuskonserter. Här ska också träden som flyttas i samband med byggandet av Västlänken planteras.

ANNONS
|

Den södra delen av Färjenäsparken på Hisingen var länge en träningsanläggning för golfare. Nu ska den stora stadsparken rustas upp.

Man ska anlägga en fruktlund och en blommande äng. Några av de stora ekarna som flyttades i samband med byggnationen av Västlänken ska få nya permanenta platser här. Det blir också nya sittplatser och belysta gångvägar.

– Planteringarna ska rama in parken. Det kommer bli en bättre inramning och struktur. Nu går folk på upptrampade stigar kors och tvärs över gräsmattan, säger Emma Johansson, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Nya gångvägar och sittplatser ska locka besökare till Färjenäsparken.
Nya gångvägar och sittplatser ska locka besökare till Färjenäsparken. Bild: Visulent AB

Tanken är att man ska kunna arrangera musikfestivaler och andra evenemang i parken. När ombyggnationen är färdig ska den avlasta och komplettera Slottsskogen.

ANNONS

– Den stora gräsmattan passar bra för evenemang. Dessutom ligger den fint vid älven med utsikt över Älvsborgsbron, säger Emma Johansson.

LÄS MER:Nytt utomhusbad på Hisingen ska utredas

Parken ska även användas till vardags. De senaste åren har flera nya bostadsområden byggts i området. Här finns redan ett välbesökt utegym, en konstgräsplan och en av Hisingens största lekplatser. Runt parken finns en 1,4 kilometer lång motionsslinga.

– Stadsparken lockar människor från hela stan. Jag tror att man uppskattar närheten till älven och den historiska delen med gamla murar och trädgårdar, som vi rustat upp tidigare.

Färjeläget kan rustas upp

Färjenäs har en lång historia. År 1603 uppförde kung Karl IX en stad här med två kyrkor och ett hundratal bostadshus i trä. Staden brändes ner av danskarna redan 1611.

De följande århundradena var området en viktig plats för färjetrafik. Det var härifrån som bönderna på Hisingen tog båten till stan för att sälja sina varor. Så småningom ersattes de enkla roddbåtarna av dragfärjor och ångbåtar. 1966 invigdes Älvsborgsbron och året därpå gick den sista båtfärden mellan Färjenäs och Klippan.

LÄS MER: Färjenäs – stan under bron

Färjeläget finns kvar men är kraftigt förfallet. Efter 2021 finns planer på att fortsätta bygga ut Färjenäsparken med trädäck och sittplatser vid vattnet.

ANNONS

Just nu pågår en diskussion om man ska rusta upp eller riva färjelägret. Det är upp till politikerna i fastighetsnämnden att avgöra. Västtrafik har dock inget intresse av att trafikera Färjenäs i dagsläget.

ANNONS