Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mannerström om fusket med räkorna: Det är en skandal

Stjärnkocken Leif Mannerström skräder inte orden när han hör talas om de ”färska” räkor som kan ha veckor på nacken.
– Jag tycker det är en skandal. Dåligt! Tar man betalt för färska räkor ska de vara färska.

Föga förvånande är Sjömagasinets före detta ägare Leif Mannerström en skaldjursälskare som äter räkor ungefär varannan fredag. Och då är det färska som gäller.

– Det finns inget som smakar så bra som nykokta, pinfärska räkor. De räkor vi har här i Norden behandlas som man ska och är världens bästa. Åk till Spanien och testa räkorna, de smakar ingenting. Shrimp cocktail i USA kan man hoppa över, säger han.

Under torsdagen avslöjade GP att det som säljs som ”färska räkor” ibland har legat i lake med konserveringsmedel för att sedan silas och förpackas i tråg med livsmedelsgas för att hållbarheten ska förlängas.

LÄS MER: Butikens färska räkor kan vara flera veckor gamla

LÄS MER: Från flopp till lyxkrog – här är Sjömagasinets historia

”Går inte att lura mig”

Metoden är en nyhet för Leif Mannerström.

– Åh vad det ska trixas!

– Jag tycker det är skandal. Dåligt! Tar man betalt för färska räkor ska de vara färska.

Kan du ha blivit lurad någon gång?

– Nej, aldrig. Det går inte att lura mig på sådana saker.

Färska räkor har enligt Leif Mannerström fiskats för max ett dygn sedan. Därefter ska de kokas, kylas ner och transporteras så fort som möjligt.

– Så som man gjort i alla tider när man talar om kvalitet, säger han.

LÄS MER: Maten som gjorde debut i Göteborg

Blankt skal och högt pris

Enligt Leif Mannerström har en färsk räka slätt, blankt skal medan räkor som legat i kylen ett par dagar blir sträva. Ett ovanligt billigt pris är förstås också en varningsflagg. "Erik” berättade för GP om hur han köpt räkor för 149 kronor/kilot.

– Då låter det lurigt, räkor i dag har blivit väldigt dyra, konstaterar Mannerström.

Den som är osäker kan också helt enkelt fråga handlaren.

– Och då gäller det förstås att man inte ljuger för kunden. Det ska inte och får inte fuskas i den här branschen.

LÄS MER: Räkbrist på Västkusten får priserna att rusa

LÄS MER: Stjärnkockarnas tips om hur du får bort fisklukten

Spannräkor ändå helt okej

Leif Mannerström tycker att exempelvis spannräkor kan smaka helt okej och konstaterar att en räksmörgås med färska, handskalade räkor hade fått ett ”astronomiskt pris”.

– Men saluför man räkorna som färska ska de ju vara det.

Stjärnkocken höjer ett varnande finger även för kräftor som kokats, frysts in och därefter ändå kallas för färska. Hummer borde man också koka själv, menar han, eftersom den färdigkokta ofta fått gå för länge.

– Och ska man äta hummer någon gång tycker jag att man ska kosta på sig svensk eller amerikansk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.