Stjärnkockarnas tips om hur du får bort fisklukten

I Göteborg betyder högtider detsamma som fisk och skaldjur. Men hur får du bort lukten av fisk i diskhon och i köket när storhelgen ska städas ut? GP har frågat stjärnkockarna Ulf Wagner och Leif Mannerström om råd.

ANNONS
|

Utan sill, lax och andra fiskrätter är det svårt att fira högtider såsom påsken. Men med fisk och skaldjur på menyn följer oftast också en svårvädrad doft i köket.

Lukten av fisk tenderar att sätta sig lite var stans, i såväl diskmaskinen som i kylskåp och i diskhon. Så hur gör man bäst för att få väck den?

LÄS MER:Fiskhandlaren i Linné: Tillgången på svenskfångade räkor ”kass”

Förvara fisk och sill i tätt slutna behållare

Enligt tidigare ägaren till Sjömagasinet, stjärnkocken Ulf Wagner handlar det i grunden om sunt förnuft. Men utan rätt teknik vad gäller förvaring blir städningen svår.

– Se till att förvara sill, lax eller den rökta makrillen i rena och tätt förslutna byttor eller burkar, det är den första regeln. Annars kommer fisklukten sätta sig i andra livsmedel du har i kylskåpet, säger Ulf Wagner.

ANNONS

Vad gäller sillburkarna, lika vanliga vid påsk som vid midsommar och jul, så tenderar lagen att skvätta eller spillas – även det en källa till den kvarvarande doften, enligt Ulf Wagner.

– Det gäller att rengöra allt ordentligt, såväl diskhon som handduken när du har hanterat fisk eller skaldjur. Spola rikligt all disk och rengör fläckar som uppstår så ska det inte vara något problem, enligt stjärnkocken.

Leif Mannerström: ”Köp färsk fisk”

En annan stjärnkock som aldrig haft några bekymmer med fiskdoften är Leif Mannerström.

– Jag har stått på en halv kubikmeter och hanterat doften av färsk fisk i decennier, den har jag aldrig haft några problem med utan tycker till och med att den doftar fint. Hav. Men visst, dålig fisklukt är väl mindre kul. Man får väl skölja av grejerna, helt enkelt, säger han.

Han främsta råd är att köpa färsk fisk.

– Gå ner till saluhallen.

Men om man räds fisklukten ska du låta fiskhandlaren hantera fjällandet och inälvorna, råder Ulf Wagner.

– Låt fiskhandlaren ta hand om ben, inälvor och fjället. Bitar av fjäll kan ju leta sig in överallt, säger han.

Använd kylklampen för att förvara färsk fisk

Att gnugga citron är en klassiker som kan användas som sista utväg, men det täcker nog lukten snarare än får bort den, fortsätter Ulf Wagner.

ANNONS

Ett annat råd för den som inte har möjlighet att lägga överbliven fisk på is, eller har kylar som sänker temperaturen ner till runt två grader, likt hos välrenommerade Sjömagasinet är kylklampen ett fullgott supplement, enligt Ulf Wagner.

– Du kan använda dig av kylklampen från frysen för att förvara färsk fisk. Men se till att lägga ett eller ett par lager plastfolie mellan så att inte fisken fryser fast, säger han.

ANNONS