Ljusshow på Kungsportsplatsen ska höja innerstaden

Ljusinstallationer i centrum som ”ger en wow-effekt som blir viral” och ”skapar en spektakulär upplevelse”. Det är en åtgärd som nu undersöks för att göra Göteborgs innerstad mer attraktiv.
– Det kan fungera, om det görs bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

ANNONS
|

Vid Kopparmärra, Kungsportsplatsen, vill Vasakronan och Innerstaden, en sammanslutning av handlare och fastighetsägare, skapa ljusprojektioner på Centrumhuset. Vilket innehåll som ska pryda fasaden är för tidigt att säga. Men klart är att det inte kommer att bli kommersiella budskap, om idén blir verklighet.

– Är det reklam för Betsson så vet jag inte riktigt men om det är något som förhöjer staden så kan det vara bra. Men det måste givetvis studeras med avseende på bland annat innehåll, säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.

LÄS MER:Här är de nya butikerna på Kungsgatan och Vallgatan i Göteborg

Från början vad tanken att ljusinstallationen skulle vara en del av firandet när Göteborg fyller 400 år och att platsen skulle vara Arkaden-huset i Brunnsparken. Men det var inte lämpligt.

ANNONS

– Vi sa nej till Brunnsparken. Vi tyckte att det var en plats som redan var för trång och med för mycket aktivitet, säger Björn Siesjö.

LÄS MER:Innerstaden ser ljuset – kunderna börjar återvända

Ny plats

Nu har stadsbyggnadskontoret arkitekturutskott valt att belysa frågan. Det blir istället Centrumhuset mellan Kungsportsplatsen och Harry Hjörnes plats som är tilltänkt för ljusshowen. Och hittills är utskottet försiktigt positiva till idén att skapa någon sorts konstverk i ljus på funkishusets släta fasad. Lena Dalerup är vd på Innerstaden.

– Det finns en stor bredd på vad man skulle kunna projicera, allt från historiska bilder på staden till konstverk av olika slag, säger hon.

Lena Dalerup, vd för Innerstaden.
Lena Dalerup, vd för Innerstaden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Området kring Harry Hjörnes plats, ibland kallad Fredsstaden, myllrar av människor på dagtid. Men under kvällar och nätter blir gatorna tomma, mörka och ödsliga. Förhoppningen är att en ljusinstallation kan tillföra något unikt, enligt Lena Dalerup.

– Det är en av sakerna som ständigt kommer fram, att de behövs ljus och attraktivitet för att stimulera kvällsekonomin. Det passar bra in i det här projektet, säger hon.

Ljusinstallationen blir en del av den Purple Flag-satsning som staden har sedan några år tillbaka. Det är en samverkansmodell mellan kommun, näringsliv och myndigheter för att skapa en tryggare upplevelse kvällstid och få fler människor i rörelse.

ANNONS

– Utgångsläget är att skapa en kvällsekonomi i området och öka attraktiviteten i stadskärnan. Det kommer vi behöva efter coronakrisen också, säger Lena Dalerup.

LÄS MER:Göteborgs stad kan anställa en samordnare – mot råttor

ANNONS