Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalen inom vård och omsorg behöver mer handsprit. Bild: Claudio Bresciani/TT
Personalen inom vård och omsorg behöver mer handsprit. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kommunen vädjar om förkläden och handsprit

Göteborgs stad behöver skyddsutrustning till alla som arbetar inom hemtjänsten och på äldreboenden. De har beställt nya varor men får inga leveranser. Nu ber de företag och invånare att skänka handskar och plastförkläden.

När hemtjänstpersonalen besöker sjuka personer måste de ha skyddsvisir. Nu har lagren tagit slut och de anställda tvingas tillverka egna av skumgummi och overheadplast.

– Man sätter skumgummidistanser uppe mot pannan och häftar på resårband som håller fast det, säger Ingegärd Ljungqvist, områdeschef Hälso- och sjukvård i stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.

Personalen måste använda handskar, visir och kortärmade förkläden när de arbetar nära sjuka människor. Visiren går inte att beställa på grund av den enorma efterfrågan. Tills leveranserna kommer igång måste de fortsätta tillverka dem själva. Ingegärd Ljungqvist säger att medarbetarna "ger järnet" men hon önskar att de kunde användas till andra arbetsuppgifter.

LÄS OCKSÅ: Häktets personal saknar skydd mot covid-19

Uppmanar folk att höra av sig

Det finns också ett stort behov av plastförkläden, handskar och handsprit börjar sina. Nu vädjar Göteborgs stad om hjälp. På sin hemsida uppmanar de personer som har extra skyddsmaterial att höra av sig. Skyddsutrustningen ska användas i kommunens verksamhet, alltså inom hemtjänsten och på äldreboenden och särskilda boenden.

– Vi tänker att det finns företag inom till exempel livsmedelsindustrin eller byggbranschen som kan ha bra munskydd. I stället för att det ligger i skåp och lådor så tar vi gärna emot det, säger Ingegärd Ljungqvist.

Förra veckan larmade fackförbundet Kommunal att många inom hemtjänsten jobbade utan rätt skyddsutrustning. En enkät som besvarades av över 2 000 skyddsombud visade att 36 procent inom hemtjänsten kände till situationer där personalen jobbat utan rätt skydd.

Samlas i centrallager

Ingegärd Ljungqvist har svårt att uppskatta hur länge kommunens skyddsutrustning kommer att räcka om de inte får påfyllning. Sedan efterlysningen gick ut under gårdagen har de fått in åtminstone en skola som vill skänka material. Allting samlas i kommunens centrallager och fördelas ut till verksamheterna. Enligt Ingegärd Ljungqvist finns ingen lista över vilka verksamheter som ska prioriteras högst.

– Vi prioriterar skyddsmaterial när vi arbetar med personer med luftvägsproblem. När vi jobbar nära personer som har hosta, snuva eller nyser ska vi ha visir. Ska man bara ställa fram frukost till någon är det kanske inte lika viktigt.

LÄS MER: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Det här behöver Göteborgs stad:

Munskydd, helst FFP2 eller IIR.

70-procentig handsprit

Långärmade skyddsrockar

Visir och skyddsglasögon

Skyddshandskar

Engångsförkläden i plast

För att skänka skyddsutrustning mejlar man [email protected] eller ringer 0735 87 91 81. De behöver inte enstaka handskar eller hemmagjord utrustning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.