Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett av patientrummen på Östra sjukhusets infektionsklinik. Här vårdas de som smittats av coronaviruset. Bild: Robin Aron
Ett av patientrummen på Östra sjukhusets infektionsklinik. Här vårdas de som smittats av coronaviruset. Bild: Robin Aron

Här är coronafallen i Göteborg

Under helgen kunde ytterligare två fall av coronaviruset bekräftas i Göteborg. Totalt finns nu fjorton fall i Sverige, varav sex i Göteborg. Det här vet vi om fallen.

Man i 30-årsåldern

En man som varit i norra Italien blev Göteborgs första fall av coronaviruset. Tre dagar efter att mannen landade i Sverige insjuknade han med feber och luftvägssymtom. Han kontaktade då vården och körde själv till infektionskliniken på Östra sjukhuset för en provtagning. I väntan på svar körde han hem och när provet på onsdagen 26 februari visade sig vara positivt körde han återigen till infektionskliniken där han nu vårdas. Mannen bedöms ha blivit smittad när han befann sig i norra Italien.

– Det finns inte någon annan sjukvårdsmottagning exponerad, så det följde rutinerna, sade Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Innan mannen fick symptom hade han varit på sin arbetsplats i Mölndal under tre dagar. Mannen bedöms inte ha varit smittsam under dessa dagar men företaget har ändå beslutat att stänga kontoret och samtliga medarbetare arbetar nu hemifrån under en period.

LÄS MER: Coronasmittade mannens arbetsplats stängs

Person två och tre

På torsdagen 27 februari meddelade Västra Götalandsregionen att två personer som varit i nära kontakt med den smittade mannen i 30-årsåldern testat positivt för coronaviruset. Dessa två är de första personerna som blivit smittade av viruset på plats i Sverige.

– Det handlar om närkontakter med den personen och det var ganska väntat, sade Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Tågresenär

Samtidigt som person två och tre meddelades vara smittade kunde regionen också bekräfta att ett fjärde fall av coronaviruset konstaterats i Göteborg. Personen flög från Milano i Italien och landade i Stockholm onsdagen 26 februari. Dagen efter åkte personen tåg mellan Stockholm och Göteborg. Personen ska ha haft symtom under både flyg- och tågresan och bedöms alltså ha varit smittsam under resorna.

Smittskydd Västra Götaland inledde en kontaktspårning och meddelade att man skulle kontakta de personer som suttit två rader framför respektive bakom personen under tågresan. Även personer som rest med samma flyg som den smittade personen spåras.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, sade Leif Dotevall.

LÄS MER: Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

På fredagen 28 februari kunde SJ bekräfta att personen rest med ett av deras tåg. Någon närmare information om avgångstid eller tågnummer har SJ inte gått ut med.

– Av respekt för övriga resenärer så lämnar vi inte ut den informationen, men här tar Folkhälsomyndigheten vid och arbetar med att kontakta de som berörs, sade Stephen Ray, pressansvarig på SJ.

Det aktuella tåget togs ur trafik under fredagen och SJ har beslutat att personalen som arbetade under resan ska hållas hemma under en period. Ingen av dem uppges dock ha några symtom.

LÄS MER: SJ-personal i karantän efter corona på tåg

Person smittad i Iran

På lördagen 29 februari meddelade Västra Götalandsregionen att en femte person bekräftats vara smittad av coronaviruset. Personen har nyligen varit i Iran och bedöms ha smittats där. Inga kopplingar finns till tidigare fall i regionen.

– Det handlar om en resenär som har kommit från Iran till Sverige. Personen mår efter förhållandena väl, sade Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Person smittad i Italien

På söndagen 1 mars bekräftades det sjätte fallet av coronaviruset i Göteborg. En man som nyligen varit i Italien har smittats, men bedöms vara på väg att tillfriskna.

– Den här personen mår så pass väl så han behöver inte sjukhusvård, sa Leif Dotevall.

Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen ska mannen ha vistats i Italien tillsammans med en person som tidigare bekräftats smittad och fallet upptäcktes genom smittspårning.

Mannen är nu isolerad i sitt hem och har kontakt med smittskyddsläkare. Han kommer att provtas på nytt framöver för att se om han fortfarande bär på viruset. Under tiden kommer mannen inte att ha fysisk kontakt med någon och heller inte lämna sitt hem.

Övriga fall i Sverige

31 januari

Det första fallet av coronavirus i Sverige konstaterades 31 januari. En kvinna i 20-årsåldern som nyss kommit hem från Wuhan i Kina testade positivt. Kvinnan var symtomfri när hon kom till Sverige men började efter ett par dagar hosta och kontaktade då vården. Kvinnan ska själv ha isolerat sig i sitt hem sedan hon kom tillbaka från Kina. Nu vårdas hon på infektionskliniken på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

27 februari

En person i Uppsala bekräftas vara smittad av coronaviruset. Personen ska ha smittats under en resa i Tyskland.

En person i region Stockholm bekräftas vara smittad och ska ha blivit smittad under en resa i Iran. Personen vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

28 februari

Region Jönköping bekräftar sitt andra fall av coronavirus. En man i 50-årsåldern som nyligen varit i norra Italien testar positivt. Han ska ha kommit tillbaka till Sverige 24 februari, insjuknat dagen efter och provtagits 26 februari.

– Han återvände sedan hem, med uppmaningen att hålla sig hemma isolerad i väntan på provsvar, sa smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Efter att mannen konstaterats smittad vårdas han nu på infektionskliniken.

Två nya fall konstateras i region Stockholm. Båda fallen har smittats av personen som nyligen varit i Iran och upptäcks genom smittspårning. De vårdas nu isolerat på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

I Uppsala konstateras ännu en person smittad. Hon ska nyligen ha varit i Iran och uppges ha smittats där.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, sa Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

29 februari

Ytterligare en person i region Stockholm bekräftas vara smittad. Personen är i 20-årsåldern och ska ha smittats genom nära kontakt med den person som varit i Iran och konstaterades smittad 27 februari.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.