Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En person som smittats av coronaviruset har åkt tåg från Stockholm till Göteborg. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT
En person som smittats av coronaviruset har åkt tåg från Stockholm till Göteborg. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT

SJ-personal i karantän efter coronasmitta på tåg

En person som konstaterats vara smittad av coronaviruset ska ha åkt tåg från Stockholm till Göteborg under onsdagen. SJ bekräftar nu att det rör sig om ett av deras tåg och meddelar samtidigt att personalen som jobbade ombord på tåget inte kommer att arbeta de närmsta dagarna.
– Vi har fått en fråga om ett tåg från folkhälsomyndigheten och gett det underlag som de har efterfrågat. Det handlar om resenärsuppgifter, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

På onsdagskvällen fick Göteborg sitt första konstaterade fall av coronaviruset och redan dagen efter, på torsdagskvällen, hade ytterligare tre personer testat positivt för viruset. En av dessa tre hade varit i norra Italien och sedan åkt tåg mellan Stockholm och Göteborg i onsdags 26 februari. Personen bedöms ha varit smittsam under både flyg- och tågresan.

SJ bekräftar nu att personen rest med ett tåg som tillhör till dem, men vill inte gå ut med närmare uppgifter kring vilken avgång det gäller.

– Av respekt för övriga resenärer så lämnar vi inte ut den informationen, men här tar Folkhälsomyndigheten vid och arbetar med att kontakta de som berörs, säger Stephen Ray.

LÄS MER: Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

Personalen på tåget hålls hemma

Tåget togs ur trafik först under fredagen och kommer att städas extra noga på exempelvis toaletter och handtag.

– Noggrann städning gör vi hela tiden av alla tåg. Enligt den info som vi har fått från Folkhälsomyndigheten så är det inte i första hand via kontaktytor som smittan sker. Men icke desto mindre ser vi till att vara extra noggranna med olika kontaktytor som toaletter och handtag.

All personal som arbetade ombord på tåget kommer inte att jobba de närmsta dagarna, men det är oklart hur länge de kommer att vara hemma.

– Den bedömningen får man göra från fall till fall, säger Stephen Ray, pressansvarig på SJ.

SJ:s personal semestrar i norra Italien

Tidigare under fredagen gick SJ ut och uppmanade sina anställda som kommer hem från norra Italien att inte gå till jobbet, utan stanna hemma i 14 dagar.

– Vi har medarbetare som har firat sportlov i norra Italien. Jag vet att det är kollegor på plats där, säger Stephan Ray.

Utöver rekommendationen att personal som kommer tillbaka från norra Italien ska stanna hemma har SJ ännu inte vidtagit några speciella åtgärder på grund av coronaviruset.

– Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter ger. Vi har löpande kontakt om det skulle komma några särskilda åtgärder beträffande tågtrafiken, det har vi inte fått utan vi utgår från de allmänna rekommendationer som finns, säger Stephan Ray.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.