Coronavirus SARS-CoV-2 i orange, förstorat.
Coronavirus SARS-CoV-2 i orange, förstorat. Bild: NIAID-RML via AP

Flera nya coronafall i Sverige

Totalt antal smittade i Sverige med det nya coronaviruset uppgår nu till elva. Under fredagen bekräftades ett nytt fall i Jönköpings län, två nya fall i Stockholm och ett nytt fall i Uppsalas län.

ANNONS
|

Sedan tidigare har ett fall bekräftats i Jönköping, fyra i Västra Götaland, ett i Stockholm och ett i Uppsala.

Därmed har Sverige nu elva bekräftade fall.

Andra fallet i Jönköpings län

Det allra första coronafallet i Sverige upptäcktes i Jönköping i slutet av januari.

LÄS MER: Bekräftat: Coronavirus i Sverige

Nu har länet fått sitt andra fall. Det handlar om en man i 50-årsåldern från Jönköpings län som har återvänt till Sverige efter ett besök i norra Italien. Mannen återvände till Sverige måndagen 24 februari, blev sjuk på tisdagen 25 februari och kontaktade då infektionskliniken i Jönköping, där han nu vårdas.

ANNONS

– Han har milda symptom. Vi håller på att kartlägga alla hans kontakter som han haft när han haft symptom, och lite innan. Det är ytterligare en familjemedlem som han har varit i kontakt med. Annars begränsat, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Stockholm och Uppsala

Region Stockholm meddelar att ytterligare två personer i länet bär på det nya coronaviruset. Personerna har koppling till det tidigare bekräftade fallet i Stockholm och har hittats genom smittspårning. De två personerna vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

Hittills har ett hundratal personer provtagits i region Stockholm.

Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Region Uppsala utreder ett fall i Uppsala län och kartlägger vilka personer som eventuellt kan ha blivit smittade. Det rör sig om en medelålders kvinna som har varit i Iran. Hon är nu isolerad i sitt hem.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

LÄS MER:Fler ska kunna provtas för corona – i byggtältet som väktare bevakar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS