Grundskoleförvaltningen efter kritik om 32 saknade barn: Vi har sökt så gott det går

När Römosseskolan plötsligt stängdes behövde Göteborgs stad hitta och omplacera över 200 barn. Men efter åtta månader är 32 av dem fortfarande försvunna. Nu får kommunen kritik av både Skolinspektionen och politiker.
– I många fall har vi bara haft folkbokföringen att utgå ifrån, säger Pernilla Palm, chef på placeringsenheten i grundskoleförvaltningen.

ANNONS
|

I veckan beslutade Skolinspektionen att Göteborgs stad måste få kontakt med de 32 barn som fortfarande saknas efter Römosseskolans stängning. Om de misslyckas och inte får in barnen i skolsystemet innan slutet på september riskerar kommunen vite.

Kritiken från Skolinspektionen handlade om att Göteborg inte gjort nog för att få kontakt med barnens vårdnadshavare.

Som svar på kritiken säger Pernilla Palm, chef på placeringsenheten i grundskoleförvaltningen, att grundskoleförvaltningen aktivt har sökt barnen och föräldrarna, både i Sverige och utomlands.

– Men vi tar kritiken på stort allvar och vi får undersöka om vi kan göra ytterligare åtgärder och se över hur vi gör i framtiden, säger hon.

ANNONS

Fick inga kontaktuppgifter av Römosseskolan

Pernilla Palm säger att arbetet med att få kontakt med familjerna försvårats av att de haft lite information från början. Enligt rutinerna försöker man få kontakt genom att skicka brev till folkbokföringsadressen. Om det misslyckas söker man dem via telefon och mejl.

– Vi försöker söka så gott det går. En utmaning i många av de här fallen är att vi inte har fått tillräckliga underlag från Römosseskolan. I många fall har vi bara haft folkbokföringen att utgå ifrån.

När Römosseskolan stängde var det många elever som förvaltningen behövde etablera kontakt med.

– Till en början med var det ett väldigt intensivt arbete med att få tag på alla de drygt 200 eleverna som hade gått på Römosseskolan. Men vi har inte lyckats få kontakt med alla och nu är det de här 32 barnen kvar.

Kritik från politiker: ”Att bara mejla duger inte”

En av de som reagerat på nyheten att barn fortfarande saknas är Axel Darvik (L), andre vice ordförande i grundskolenämnden. Han är mycket kritisk till hur sökandet efter barnen har gått till.

– Att bara mejla duger inte. Jag måste säga att jag är djupt oroad för de här eleverna, säger han.

Axel Darvik misstänker att barnen kan hållas borta från skolan av hedersmotiv och menar att det var en del i varför Römosseskolan behövde stängas från första början. Enligt Pernilla Palm har förvaltningen inte fått några indikationer på hedersproblematik kring något av de saknade barnen.

ANNONS

Oklart hur länge barn kan vara borta

Axel Darvik säger att man generellt behöver bli bättre och snabbare på att eftersöka barn som inte är i skolan.

– Man måste nog gå in snabbare och eftersöka var barnet tagit vägen, är man borta från skolan mer än en vecka så är det allvar, säger Axel Darvik.

När det gäller hur lång frånvaro som krävs för att skolan och förvaltningen sätter in åtgärder säger Pernilla Palm att det kan skilja sig från situation till situation.

– Skolan påbörjar en utredning så snart de får information om att eleven är frånvarande utan att man vet varför. Jag kan inte svara på om det är tre dagar, en vecka eller två veckor, säger Pernilla Palm.

”Jag tror inte att någon politiker är riktigt nöjd ”

Barnen har varit saknade sedan Römosseskolan stängde inför höstterminen 2022. Letandet började då Axel Darvik själv var ordförande för grundskolenämnden.

Känner du själv att du har något ansvar för situationen?

– Jag känner att jag kunde ha gjort ännu mer, det ska jag vara ärlig med. Jag tror inte att någon politiker är riktigt nöjd med hur situationen ser ut, säger Axel Darvik.

GP har sökt grundskolenämndens ordförande Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

LÄS MER:Römosseskolan: Detta har hänt

LÄS MER:Nu kommer hovrättsdomen mot Römosseskolans tidigare rektor

LÄS MER:Skola i gryningen ska stärka elevers disciplin

LÄS MER:Läraren misshandlade både elev – och sin kollega

ANNONS