Tingsrätten dömde Abdirizak Waberi till fängelse för grov förskingring.
Tingsrätten dömde Abdirizak Waberi till fängelse för grov förskingring.

Nu kommer hovrättsdomen mot Römosseskolans tidigare rektor

Tingsrätten dömde den tidigare rektorn och moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi till 4,5 års fängelse för att ha förskingrat över 12 miljoner kronor som skulle ha gått till friskolan Römosseskolan. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Waberi får också näringsförbud och får inte lämna landet.

ANNONS
|

I april dömdes Römosseskolans tidigare rektor, och Föreningen framstegsskolans ordförande, Abdirizak Waberi till fängelse för att ha förskingrat över 12 miljoner kronor och genom bluffakturor fört ut pengar ur Sverige.

Enligt domen hade pengarna förts över till två av hans bolag via ”luftfakturor”, eftersom föreningen som äger Römosseskolan, inte fått något för pengarna.

Tingsrätten slog också fast att de försvunna pengarna gått ut över elevernas rätt till undervisning.

Det som har hänt, enligt åklagaren är detta:

  • Föreningen framstegsskolan har betalat 17,1 miljoner till Primus Utbildning och WKI Enterprises AB. Waberi har haft inflytande över alla bolag.
  • Pengarna har påståtts vara betalningar för utförda konsulttjänster inom it-branschen. Men bara en del av de här pengarna har gått till arbetet. 12,1 miljoner kronor har kunnat disponeras av Waberi.
  • Enligt åklagaren har merparten av det belopp som föreningen – och därmed Römosseskolan – tömts på senare hamnat hos framför allt två olika organisationer i Somalia.

Waberi har nekat till brott och det är han som överklagat domen till hovrätten.

Nu fastställer hovrätten domen mot Waberi vilket innebär fängelse i 4,5 år och näringsförbud.

ANNONS

Römosseskolan stängs

Tingsrätten dömde även Römosseskolans ägare Föreningen framstegsskolan i Göteborg till att böta 1,5 miljoner kronor. De slapp dock betala för att det inte skulle drabba eleverna.

Efter jullovet kommer de tre Römosseskolorna ändå att tvingas stänga. Förra året beslutade Skolinspektionen nämligen att dra tillbaka ägarnas tillstånd. Därefter har en rättsprocess pågått, men efter att Högsta förvaltningsdomstolen nyligen beslutade att inte ta upp fallet ligger stängningsbeslutet fast.

LÄS MER:Römosseskolan: Detta har hänt

LÄS MER:Römosseskolans tidigare rektor döms till fängelse för grov förskingring

ANNONS