Det har varit många turer innan Römosseskolan tvingades stänga under hösten 2022. Redan inför höstterminen samma år tvingar hundratals elever sluta på grund av skolans problem med ekonomin.
Det har varit många turer innan Römosseskolan tvingades stänga under hösten 2022. Redan inför höstterminen samma år tvingar hundratals elever sluta på grund av skolans problem med ekonomin. Bild: Adam Ihse/TT

32 barn saknas fortfarande efter Römosseskolans stängning

Göteborg får ny kritik av Skolinspektionen efter turerna runt Römosseskolan, det var P4 Göteborg först med att rapportera.
Enligt kritiken måste Göteborgs stad ta reda på var 32 barn tagit vägen efter att de slutade på skolan. Elever ska ha missat upp emot åtta månaders skolgång och kommunen har enligt kritiken knappt försökt få tag på föräldrarna.

ANNONS
|

Det senaste beslutet från Skolinspektionen kom den 26 april och det säger att Göteborgs stad måste vidta åtgärder för att hitta de saknade barnen.

En kommun ska arbeta aktivt för att hitta elever som inte har någon skolplacering. Man ska försöka få kontakt med vårdnadshavare en gång i månaden, eller söka andra anhöriga för att få tag på vårdnadshavare. Om det inte lyckas ska man även försöka få kontakt med eleven själv, det kan vara genom tidigare klasskamrater eller sociala medier om så behövs.

I detta fall skriver Skolinspektionen att Göteborgs stad skickat förfrågningar om skolgång en eller två gånger. För vissa elever gjordes endast ett kontaktförsök med familjen, i början av höstterminen 2022, strax efter att de slutade på Römosseskolan. För vissa gjordes ytterligare et kontaktförsök inför vårterminen 2023 men i övriga har inget gjorts för att få tag på familjerna.

ANNONS

Skolinspektionen skriver i sitt beslut: ”Göteborgs kommun har därmed under flera månaders tid inte vidtagit några åtgärder för att säkerställa att eleverna fått sin rätt till utbildning tillgodosedd”

Skolinspektionens krav: Barnen ska gå i skolan senast i höst

En av de saknade eleverna har enligt Skolinspektionen ett syskon som går i skolan i Göteborg, men trots det har kommunen inte fått tag i vårdnadshavare gällande barnet som inte går i skolan. Något som Skolinspektionen säger är ”särskilt anmärkningsvärt”.

De 32 eleverna har därmed inte gått i skolan under merparten av höstterminen 2022 och inte heller de första två månaderna av vårterminen 2023.

För vissa av barnen har kommunen tagit emot en anmälan om utlandsvistelse. Kommunen har ändå beslutat att de eleverna har skolplikt då de inte kunnat verifiera någon varaktig vistelse utomlands.

Enligt beslutet från Skolinspektionen ska Göteborg senast den 22 september i år se till att de saknade barnen är inskrivna i skolan och har påbörjat sin skolgång. Man ska även ha gått igenom rutinerna för skolpliktsbevakningen med all personal som berörs.

LÄS MER:Revisionen riktar hård kritik mot politikerna om Römosseskolan

LÄS MER:Skola i gryningen ska stärka elevers disciplin

LÄS MER:Skolan larmade och larmade – sedan fick eleven barn

LÄS MER:Matheo har inte gått i skolan på snart två månader

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS