Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förskoleförvaltningen överklagar dom om avgift i förskolan

Förskoleförvaltningen riskerar att tvingas betala tillbaka 20 miljoner kronor till förskoleföräldrar i Göteborgs stad. Men nu överklagar förvaltningen domen.
– Vi ser inte att tingsrätten har tagit ställning utifrån rätt förutsättningar, säger Amanda Larsson, chef för juridik- och ärendehanteringsenheten på förskoleförvaltningen.

Frågan om förskoleavgiften i Göteborgs stad för juli 2019 har blivit en långkörare, med vårdnadshavare i en protestgrupp på Facebook på ena sidan och förskoleförvaltningen på den andra.

LÄS MER: Kommunen kan tvingas betala tillbaka 20 miljoner till föräldrar

Det förra sommaren som föräldrar ringde förskoleförvaltningen och efterlyste fakturan för juli som inte hade dykt upp, men fick svaret att månaden är avgiftsfri. Detta trots att den gällande alliansbudgeten slagit fast att föräldrarna ska börja betala för förskolan året om.

– De var väldigt tydliga med att man inte skulle betala. Jag minns att hon avslutade med: "gå nu och köp en extra glass till barnen eller hitta på något kul med de här pengarna", sa en förälder till GP.

Det visade sig att förvaltningen gått ut med fel information och fakturan skickades istället ut i efterhand. Men hundratalet föräldrar överklagade avgiften och fem av fallen prövas i tingsrätten.

Domsluten ska bli vägledande och förvaltningen kan i slutändan tvingas betala tillbaka totalt 20 miljoner kronor till samtliga Göteborgsföräldrar som betalade avgiften.

LÄS MER: Föräldrar tar frågan om förskoleavgift till rätten

Förvaltningen överklagar domen

Nyligen vann föräldrarna den första striden i rätten. Men nu söker förvaltningen prövningstillstånd för att överklaga domen.

– Vi anser att tingsrätten inte har tagit ställning på rätt förutsättningar. De har inte riktigt förstått hur budgetprocessen går till i staden, säger Amanda Larsson på förskoleförvaltningen.

Enligt tingsrätten var det inte fel att skicka ut fakturan i efterhand, trots att föräldrarna hade fått fel information.

Det som istället ställer till det är en bilaga till ett ärende om taxor, som var uppe i fullmäktige i mars 2019, där det felaktigt stod att juli månad är avgiftsfri. Tingsrätten anser att det beslutet ska gälla eftersom det är färskare än budgetbeslutet, och att föräldrarna därmed inte skulle ha betalat juliavgiften.

Men enligt Amanda Larsson rör inte den felaktiga bilagan budgetprocessen, utan handlar om stadens interna beredningsprocess.

– Vi anser att beslutet som togs i kommunfullmäktige i november 2018 gällande avgift för förskola i juli gäller och måste följas, säger hon.

LÄS MER: Fel information gavs till föräldrar om förskoleavgift

Miljonerna behövs i förskolan

Förskoleförvaltningen har tagit höjd för en förlust i domstol, och satt av de 20 miljonerna i budgeten.

– Vi ber om ursäkt till alla vårdnadshavare som har drabbats av vår bristande kommunikation kring den förändrade förskoleavgiften. Men pengarna behövs i förskolan, säger förskoledirektören Elisabet Nord i ett pressmeddelande.

Caroline Borgvall är en av föräldrarna som har överklagat fakturan, och är också drivande i protestgruppen på Facebook.

– Det är inte helt oväntat att de överklagar, men ändå sanslöst, säger hon.

Varför är det viktigt för dig att fortsätta driva detta?

– De har en uppgift att utföra som de misslyckats kapitalt med. Så illa får man inte bete sig. Som medborgare kan man inte bara sitta tyst.

Hon säger att hon inte vänder sig emot att juli avgiftsbeläggs utan att det handlar om hanteringen av förra årets faktura.

Hur ser du på risken att förskolan drabbas om förvaltningen tvingas betala?

– Förskoleförvaltningen har själva meddelat att de tagit höjd för detta i budgeten och att verksamheten inte drabbas och de får in pengar för avgiften kommande år, säger Caroline Borgvall.

Den högsta fakturaavgiften per barn för juli 2019 låg på 1425 kronor, men den som har flera barn i förskolan, eller barn över tre år betalar mindre per barn.

Källa: Förskoleförvaltningen

LÄS MER: Förskoleavgiften ska tas ut – trots kommunens miss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.