Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Föräldrar tar frågan om förskoleavgift till rätten

Striden om juliavgiften för förskola och fritidshem blir en fråga för tingsrätten. Över 200 personer har överklagat fakturan.
– Det är inte rättvist att vi föräldrar får ta konsekvensen av att kommunen misskött sig, säger Caroline Borgvall, mamma till två förskolebarn.

Det var i augusti som GP rapporterade att Göteborgs stad missade att skicka ut fakturor för förskoleavgift och fritidshemsavgift för juli månad.

Fram till årsskiftet behövde vårdnadshavarna endast betala avgift för 11 månader, men i och med att alliansens budget för 2019 gick igenom är numera även juli månad avgiftsbelagd.

Men när föräldrar ringde förskoleförvaltningen och frågade efter fakturan fick de veta att de inte skulle behöva betala någon avgift för juli. Men det stämde inte. Förskoleförvaltningens ledning hade missat att föra informationen om de nya reglerna vidare till personalen.

Även fritidshemmen är numera avgiftsbelagd i juli månad. Men grundskoleförvaltningen, som har ansvar för fritidshemmen, hade helt missat det beslutet, varför inte heller de skickade ut fakturan för juli. 122 personer överklagat fakturan för fritidshemmen. Några av dem ska dock ha dragit tillbaka överklagan, enligt grundskoleförvaltningen, och nu återstår knappt 100 överklaganden.

I slutet av september fick vårdnadshavarna sina fakturor för juli.

LÄS MER: Förskoleavgiften ska tas ut – trots kommunens miss

"Vi vänder oss mot beslutet att fakturera"

En av de 137 vårdnadshavare som har överklagat förskoleavgiften är Caroline Borgvall. Hon tycker att det är märkligt att förvaltningen fakturerar i efterhand. Hon startade en Facebookgrupp för att samla andra berörda vårdnadshavare.

– Vi vänder oss mot beslutet att efterhandsfakturera, att kommunen missade att följa ett politiskt beslut. Det handlar inte om att politikerna har bestämt att det ska sparas in 20 miljoner kronor utan om att kommunen måste hantera sina uppgifter bättre, säger hon

För Caroline Borgvall rör det sig om 1900 kronor extra att betala i efterhand. Hon säger att hon har råd att betala den extra fakturan.

Men varför inte bara betala fakturan om det inte handlar om så mycket pengar?

– Det finns de som lever på marginalen, för dem är det en stor smäll ekonomiskt. För mig är det är en principsak. Jag tycker att det får finnas en rimlighet och en anständighet i hur kommunen sköter sitt jobb. När det inte finns anser jag att det är mitt ansvar som medborgare att höja rösten, säger hon.

LÄS MER: Fel information gavs till föräldrar om förskoleavgift

Ett fall för tingsrätten

Stämningsansökan för förskoleavgiften har skickats till tingsrätten, medan stämningen för fritidsavgiften ännu inte har skickats.

Amanda Larsson, chef juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen skriver i ett mejl till GP att tingsrättens beslut blir vägledande för alla som har fått faktura för juli. Det innebär att också de som inte har överklagat fakturan får pengarna tillbaka om tingsrätten avgör till de bestridandes fördel.

– På grund av en miss i intern kommunikation gick juli månads fakturor ej iväg i rätt tid utan fakturering fick ske i efterhand, enligt Amanda Larsson.

Har ni hanterat frågan felaktigt?

– Frågan om förvaltningen hanterat detta felaktigt får tingsrätten avgöra.

Anneli Rhedin (M), ordförande i förskolenämnden, har tidigare sagt till GP att hon beklagar missen, men att det inte har varit aktuellt att låta bli att kräva in pengarna, uppskattningsvis 20 miljoner kronor, eftersom budgetbeslutet gäller och pengarna behövs för att utveckla verksamheten.

LÄS MER: Nu får föräldrarna betala extra – trots att förskolan har stängt

Fakta: Förskole- och fritidsavgifter

Runt 25 000 barn går på förskola i Göteborg. Julibetalningen ska ge 20 miljoner kronor extra till kommunen.

Runt 18 000 barn är inskrivna på fritids i Göteborg. Juliavgiften ska ge närmare 10 miljoner kronor till kommunen.

Den högsta förskoleavgiften är 1425 kronor per månad för barn under tre år, 950 kronor per månad för barn över 3 år.

Om du har flera barn i förskolan betalar du fullt för ett barn och en lägre avgift för de andra barnen. Som mest betalar du 2850 kronor per månad (om alla barnen är under tre år).

Den högsta avgiften för ett barn på fritids är 950 kronor per månad. Om du har fler barn betalar du fullt för det första barnet och maximalt 470 kronor för barn två och tre.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER: Småbarnsföräldrar rasar mot höjd förskoleavgift

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.