Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om förskoleavgift för juli har blivit en fråga för domstol. Bild: Hasse Holmberg/TT
Frågan om förskoleavgift för juli har blivit en fråga för domstol. Bild: Hasse Holmberg/TT

Kommunen kan tvingas betala tillbaka 20 miljoner till föräldrar

Förskoleföräldrar i Göteborg har vunnit första striden om förra årets förskoleavgift i domstol. I slutändan kan det innebära att kommunen tvingas betala tillbaka 20 miljoner kronor till vårdnadshavare i staden.
– Jag tycker det är en onödigt lång process och oseriöst att de lägger pengar på rättegångskostnader för sådana här saker, säger föräldern Emelie Högström som vann i tingsrätten.

Frågan om förskoleavgiften för juli 2019 har blivit en domstolsfråga. På ena sidan fem vårdnadshavare, med en protestgrupp på Facebook med föräldrar i ryggen, på den andra sidan förskoleförvaltningen i Göteborgs stad. Om Göteborgs tingsrätt dömer till föräldrarnas fördel kan förskoleförvaltningen totalt tvingas betala tillbaka nästan 20 miljoner till de tusentals vårdnadshavare som betalt fakturan, medan det hundratal som valt att överklaga fakturan slipper att betala den.

LÄS MER: Föräldrar tar frågan om förskoleavgift till rätten

Nu har det första av de fem domsluten kommit, och här förlorar förskoleförvaltningen: De får nej till begäran att vårdnadshavaren Emelie Högström ska betala avgiften på 1425 kronor.

– Det är skönt, det är ett steg i rätt riktning. Men jag tycker det är en onödigt lång process och oseriöst att de lägger pengar på rättegångskostnader för sådana här saker, säger hon.

">
Emelie Högström hoppas att alla vårdnadshavare ska slippa betala förskoleavgiften för juli 2019. Bild: Privat
Emelie Högström hoppas att alla vårdnadshavare ska slippa betala förskoleavgiften för juli 2019. Bild: Privat

Det var i augusti förra året som GP rapporterade om att förskoleförvaltningen hade missat att skicka ut en faktura för juli månads förskoleavgift och fritidshemsavgift. Tidigare betalade vårdnadshavarna för elva månader, men efter att alliansens budget för 2019 klubbades var det tänkt att avgiften skulle tas ut för alla årets månader, även om förskolan är stängd i juli.

Men det kom aldrig någon faktura och när föräldrar ringde till förskoleförvaltningen fick de veta att de inte behövde betala någon avgift för juli.

En förälder som var ganska säker på sin sak och stod på sig om att avgiften gällde även för juli fick istället höra att hon skulle gå och köpa en extra glass till barnen, eller hitta på något kul med pengarna.

LÄS MER: Fel information gavs till föräldrar om förskoleavgift

LÄS MER: Förskoleavgiften ska tas ut – trots kommunens miss

Men det stämde inte – förvaltningsledningen hade missat att föra vidare informationen om de nya reglerna till personalen. Fakturan skickades istället ut i efterhand till föräldrarna.

Ett hundratal vårdnadshavare, däribland Emelie Högström, överklagade fakturan.

Hon är i grunden kritisk till juliavgiften, men det är informationsbristen som fick henne att överklaga. Eftersom fakturan dök upp i efterhand hade föräldrarna inte möjlighet att planera ekonomiskt för avgiften.

– För mig personligen är det kanske inte problem att betala, men det finns många föräldrar som inte har så bra inkomst, säger hon och fortsätter:

– Hade informationen gått ut från början hade man haft chansen att rätta sig efter det

Hennes fall och ytterligare fyra ärenden prövas av Göteborgs tingsrätt.

Förskoleförvaltningen beklagar att informationen till föräldrarna brast, men menar att de har kommunfullmäktiges beslut att följa, och att det är giltigt.

Och enligt tingsrätten innebär inte den felaktiga informationen i sig att fakturorna inte ska gälla.

Men ett ärende i fullmäktige i mars 2019 kan ha ställt till det. Det handlade om hur taxor beräknas mer generellt och i en bilaga stod det felaktigt att juli månad är avgiftsfri.

Det är den uppgiften som tingsrätten baserar beslutet på.

"Normalt har ett senare fattat beslut företräde framför ett tidigare om det inte finns särskilda omständigheter som talar emot detta och några sådana omständigheter har inte presenterats av Förskoleförvaltningen” skriver tingsrätten och dömer till förvaltningens nackdel, och förälderns fördel.

Kan kosta förvaltningen 20 miljoner

Förskoleförvaltningen har ännu inte tagit ställning till hur de går vidare i ärendet.

– Vi tror att vi kommer att invänta domarna, säger Amanda Larsson, chef för juridik och ärendehantering på förvaltningen.

Om samtliga domslut blir till förvaltningens nackdel, kommer de antingen överklaga domsluten, eller betala tillbaka pengarna till samtliga vårdnadshavare.

Det rör sig om nästan 20 miljoner kronor. Om pengarna betalas ut så kommer det dock inte innebära nedskärningar i förskoleverksamheten, enligt Amanda Larsson.

– Vi har tagit höjd i budget för ett sådant här besked, säger hon.

LÄS MER: Nu får föräldrarna betala extra – trots att förskolan har stängt

Fakta: Maxtaxa i förskola och fritidshem

När ett barn får plats i förskola eller familjedaghem beräknas avgiften utifrån hushållets inkomst.

Om barnet är under tre år är den högsta avgiften 1 425 kronor per månad, för barn över tre år är den högsta avgiften 950 kronor per månad.

Men om man har flera barn i förskola eller fritidshem så betalar man full avgift för det yngsta barnet, medan de äldre syskonen får lägre avgift.

Från och med det fjärde barnet behöver man inte betala någon avgift.

Siffrorna visar läget för fjolårets fakturor, och avgifterna har nu höjts något.

Källa: Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.