Efter klimatmanifestationen – Göteborg har fått egna ”hungerstenar”

Den observante göteborgaren kan ha upptäckt mystiska stenar med ingraverade budskap intill Göta älv.
Stenarna placerades ut vid en klimatmanifestation för att protestera mot CO2-utsläpp och höjda havsnivåer.
Och förhoppningen är att de blir kvar för gott.

ANNONS
|

Under lördagskvällen den 12 november placerades det ut två stenar med ett meddelande: ”Är jag ovan ytan – grattis!”. Den ena ligger vid Älvsborgsbron, den andra vid Hinsholmen.

Det var i samband med en klimatmanifestation arrangerat av Aningsfulla Ingenjörer, som kallar sig för ”Sveriges minsta miljöorganisation”, som stenarna fick sina nya hem.

Inspirationen bakom manifestationen är de så kallade ”hungerstenarna”. Det är stenar som placerats ut i vissa europeiska floder och som anger hög- och lågvatten. De har även använts som navigationsmarkörer inom sjöfarten. När vattennivåerna har varit ovanligt låga har varnande budskap ristats in. Vid tider av torka synliggörs ingraverade varningar om dålig skörd och matbrist.

ANNONS

Budskapet som ristats in i Göteborgsstenarna är alltså meddelanden till framtiden, och målet är att vattennivån inte ska ha stigit för högt utan att hälsningen går att läsa.

Manifestationens budskap

Budskapet bakom manifestationen beskrivs i ett mejl till GP. Vi behöver ”lämna en beboelig värld åt våra barnbarn” och ”fler medmänniskor måste göra större livsstilsförändringar”.

– Nuvarande konsumtionsovanor är oförenliga med tillgångarna på moder jord. Vi vill få fler människor medvetna om detta faktum och sen vill vi att alla agerar kraftfullt efter detta. Tillsammans kan vi göra stor skillnad. På samma sätt som när alla betalar skatt. Vi måste släppa den förlamande ”lilla jag”-mentaliteten, både som individer och som nation, säger grundaren av Aningsfulla Ingenjörer, som vill hållas anonym.

Platserna ska tilldelas skyltar som ska sättas intill vägkanten med texten: ”Syns stenen fortfarande? Hoppas det”. Det ska locka förbipasserande att granska stenen och fundera.

Ytterligare platser i Göteborg planeras få liknande stenar. Nästa plats skulle kunna bli vid Saltholmen.

– Detta är ett mångårigt projekt. Det kommer nog ta ett tag innan vi vänder den här trenden, säger grundaren av organisationen.

Torrsten eller tårsten?

Vad stenarna ska kallas är en av de större utmaningarna för miljöorganisationen.

– De skulle kunna kallas för torrstenar. För målet är att de ska hålla sig torra och hålla sig över havsytan. Om stenarna senare kommer under ytan får vi börja kalla det för tårstenar.

ANNONS

Ett annat alternativ är att kalla dem för ”klimatstenar” som en hommage till Greta Thunbergs bok Klimatboken.

Får stenarna ligga kvar?

Aningsfulla Ingenjörer har inte ansökt om något tillstånd att lägga dit sina stenar. De har ännu inte kontaktats av någon myndighet.

När Spela Shoreline-stenen dök upp i Göteborg 2014 ville den Kommunala Parkförvaltningen först ta bort stenen, något GP rapporterat om. Likt konstnärerna bakom Spela Shoreline-stenen ser miljöorganisationen också sina stenar som en donation till Göteborgs invånare.

– Det är en klimatmanifestation först och främst. Men på sätt och vis finns det ett konstnärligt värde i det här, i alla fall i själva idén.

En dröm för organisationen är att fler genomför liknande stenmanifestationer runt om i världen.

LÄS MER:Klimatkrisen får naturen att kännas som en skräckfilm

LÄS MER:Shorelinestenen flyttad till Stockholm

LÄS MER:Synliga ”hungerstenar” varnar för svåra tider

ANNONS