Enligt folktron förebådar en synlig så kallad hungersten torka med dåliga skördar och matbrist som följd.
Ett exempel på det är den massiva hungerstenen i floden Elbe, Tjeckien, nära staden Decin som återigen visat sig sedan vattennivån sjunkit efter sommarens torka. Precis som senast år 2018 kan besökare nu läsa stenblockets känslomässiga inristade budskap.
Texten lyder översatt: ”Om du kan se mig, gråt då.”
Hungerstenarna finns på flera håll i Europa, men framförallt just i Elbe.
Elbe, på tjeckiska Labe, är en av de större floderna i Centraleuropa och har sin källa i bergen i nordöstra Tjeckien och flyter genom norra Tyskland innan den rinner ut i Nordsjön, vid Cuxhaven, tio mil nordväst om Hamburg.
Angav högsta och lägsta vattenståndet
Ett annat exempel: i floden Rhen i Laufenberg, Tyskland, finns en sten som går under namnet Laufenstein. Det är en sten av flera i området som från början använts som markörer till hjälp för navigation inom sjöfarten. Då med angiven nivå för hög- respektive lågvatten.
Förfäderna graverade dessutom in de nivåer då vattenståndet varit skrämmande lågt, till åminnelse och som varningar till ätteläggarna. Och dessa gjorde vad de kunde för att förändra väderförutsättningarna. Enligt tjeckiska forskare ordnades böner, andra sammankomster och obligatorisk fasta för regn i Prag under svåra tider.
De första undersökningarna av dessa märken på hungerstenarna presenterades år 1842 och till stenen i Decin anordnades pilgrimsfärder i början av 1900-talet. Den är inte unik i regionen men verkar att vara lite speciell. Enligt tjeckiska forskare som gjorde en studie 2013 är många årtal med torka genom århundraden ihågkomna på den. Den tidigaste av stenarna kan dateras till 1417.
Hungersten finns också i Småland
I Sverige finns en hungersten i sjön Jällunden i Gislaved daterad till år 1857. Vattennivån var rekordlåg där den mycket varma sommaren 2018, då också Sverige drabbades av ett stort antal skogsbränder.
Det kan vara dags för nya inskriptioner i alla hungerstenar om vattennivåerna sjunker. Detta eftersom halva EU kan gå mot värsta torkan på 500 år, enligt en rapport i juli från forskare på Gemensamma forskningscentret på Europeiska kommissionen.
LÄS OCKSÅ: Gardasjön tappar två centimeter om dagen
LÄS OCKSÅ: Många sjukdomar förvärras i en varmare värld
LÄS OCKSÅ: Vattenbrist under värsta Englandstorkan
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.