Temperaturen väntas nå 35 grader på vissa platser i Storbritannien nästa vecka. Arkivbild.
Temperaturen väntas nå 35 grader på vissa platser i Storbritannien nästa vecka. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Vattenbrist under värsta Englandstorkan

Torkvarning är utlyst i delar av Storbritannien.
England har inte varit så torrt sedan 1935 enligt landets miljömyndighet och över 30 miljoner människor berörs.

ANNONS
|

Varningen om torka utfärdades på fredagen i sydvästra, södra, mellersta och östra England. Ansvariga enheten Nationella torkgruppen (National drought group) konstaterar att "tröskelvärdet för torka har uppnåtts", vilket är första gången sedan 2018.

Landets myndighet för miljö skrev i en rapport som publicerades samtidigt som England som helhet inte sett sådan omfattande torka sedan juli 1935, medan landets meteorologiska institut inte kunde finna jämförbara värden för låga regnmängder i England och Wales under perioden januari till juni de senaste 46 åren, sedan 1976.

Institutet varnar också för att hetta och torka kan få konsekvenser för hälso- och sjukvården i landet, för transporter och andra infrastrukturella system.

ANNONS

Gräsmattor hotas

Sommartorkan och brist på regn, vilket också drabbat länderna på andra sidan Engelska kanalen, innebär beslut om vattenransonering och delvist förbud för vattning med slang.

Miljömyndigheten "intensifierar insatser för att motverka konsekvenser", men underströk samtidigt att det "finns tillräckligt med nödvändigt vatten" lagrat. Man varnar också för att det regn som väntas nästa vecka inte betyder att allt återgår till det normala.

– Snälla, tro inte att torkan försvinner på grund av det, vi skulle behöver veckor med regn och vi behöver förmodligen genomsnittliga regnmängder, eller mer, i höst och vinter för att undvika torka nästa år, säger John Curtin på myndigheten till BBC Radio 4.

Torrt i glaset

Varningar har tidigare utfärdats om att bland annat den viktiga floden Themsen, som ger dricksvatten till betydande delar av Englands befolkning, såsom dem i London, har låg vattennivå.

Den nationella torkgruppen, som består av myndighetspersoner, representanter för vattenbolagen och berörda yrkesgrupper som bönder, följer noggrant utvecklingen då temperaturer väntas nå 35-graderstrecket på termometrar den närmaste veckan – dock inte lika varmt som när hettan överskred 40 grader i mitten av juli.

ANNONS