En av hungerstenarna i Decin, Tjeckien, där nu ett budskap synliggjorts som manar till eftertanke detta år som kan vara på väg mot värsta torkan på 500 år, enligt forskare. (Arkivbild, 2018.)
En av hungerstenarna i Decin, Tjeckien, där nu ett budskap synliggjorts som manar till eftertanke detta år som kan vara på väg mot värsta torkan på 500 år, enligt forskare. (Arkivbild, 2018.) Bild: Dr. Bernd Gross/Wikimedia Commons

Synliga ”hungerstenar” varnar för svåra tider

Västra Europa upplever en stekhet sommar och även Sverige har haft värmerekorddagar. Bränder härjar och vatten ransoneras på sina håll. Som ett omen har nu en av de kända ”hungerstenarna” visat sig i floden Elbe, med ett budskap som varnar för svåra tider.

ANNONS
|

Enligt folktron förebådar en synlig så kallad hungersten torka med dåliga skördar och matbrist som följd.

Ett exempel på det är den massiva hungerstenen i floden Elbe, Tjeckien, nära staden Decin som återigen visat sig sedan vattennivån sjunkit efter sommarens torka. Precis som senast år 2018 kan besökare nu läsa stenblockets känslomässiga inristade budskap.

Texten lyder översatt: ”Om du kan se mig, gråt då.”

Hungerstenarna finns på flera håll i Europa, men framförallt just i Elbe.

Elbe, på tjeckiska Labe, är en av de större floderna i Centraleuropa och har sin källa i bergen i nordöstra Tjeckien och flyter genom norra Tyskland innan den rinner ut i Nordsjön, vid Cuxhaven, tio mil nordväst om Hamburg.

ANNONS

Angav högsta och lägsta vattenståndet

Ett annat exempel: i floden Rhen i Laufenberg, Tyskland, finns en sten som går under namnet Laufenstein. Det är en sten av flera i området som från början använts som markörer till hjälp för navigation inom sjöfarten. Då med angiven nivå för hög- respektive lågvatten.

Förfäderna graverade dessutom in de nivåer då vattenståndet varit skrämmande lågt, till åminnelse och som varningar till ätteläggarna. Och dessa gjorde vad de kunde för att förändra väderförutsättningarna. Enligt tjeckiska forskare ordnades böner, andra sammankomster och obligatorisk fasta för regn i Prag under svåra tider.

De första undersökningarna av dessa märken på hungerstenarna presenterades år 1842 och till stenen i Decin anordnades pilgrimsfärder i början av 1900-talet. Den är inte unik i regionen men verkar att vara lite speciell. Enligt tjeckiska forskare som gjorde en studie 2013 är många årtal med torka genom århundraden ihågkomna på den. Den tidigaste av stenarna kan dateras till 1417.

Hungersten finns också i Småland

I Sverige finns en hungersten i sjön Jällunden i Gislaved daterad till år 1857. Vattennivån var rekordlåg där den mycket varma sommaren 2018, då också Sverige drabbades av ett stort antal skogsbränder.

Det kan vara dags för nya inskriptioner i alla hungerstenar om vattennivåerna sjunker. Detta eftersom halva EU kan gå mot värsta torkan på 500 år, enligt en rapport i juli från forskare på Gemensamma forskningscentret på Europeiska kommissionen.

ANNONS

LÄS MER:Gardasjön tappar två centimeter om dagen

LÄS MER:Många sjukdomar förvärras i en varmare värld

LÄS MER:Vattenbrist under värsta Englandstorkan

ANNONS