Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Börjesson, Darsim Shaml, Josefin Rydhede och Mats Rydhede på Hammarviken hjälps åt att dela ut havets wallenbergare.  Bild: Tommy Holl
Louise Börjesson, Darsim Shaml, Josefin Rydhede och Mats Rydhede på Hammarviken hjälps åt att dela ut havets wallenbergare. Bild: Tommy Holl

De delar ut gourmetmat till behövande

Mölndalsföretaget Hammarviken vill hjälpa till under coronakrisen. Varje dag köper de matlådor av krögaren Håkan Thörnström och delar ut till behövande.

Idén kom häromveckan när en medarbetare i investmentbolaget Hammarviken besökte stjärnkocken Håkan Thörnströms matvagn på Gustav Adolfs torg. På väg därifrån, med famnen full av matlådor, passerade han en man med en handskriven lapp där det stod att han behövde mat för dagen. Händelsen fick honom att tänka till.

Investmentbolaget har inte drabbats särskilt hårt av coronakrisen än och vill dra sitt strå till stacken för alla andra som har det tufft. Därför köper de nu 100 matlådor om dagen från Håkan Thörnström och delar ut till behövande.

LÄS MER: Hon sadlade om från massör till trädgårdsmästare

– Det finns så många som kämpar och har det tufft. Om vi kan underlätta vardagen litegrann för andra så vill vi göra det. Det fanns ingen strategisk tanke bakom utan vi gör det på uppstuds, säger Josefin Rydhede, kommunikationsansvarig på Hammarviken.

Alla hjälps åt att dela ut

Den senaste veckan har de köpt 100 matlådor om dagen från matvagnen. De kör ut dem till kyrkor och välgörenhetsorganisationer. Därifrån fördelas maten till stadens kvinnojourer och akutboenden.

Under hashtaggen Mealsupporter delar företaget ut matlådor till kyrkor, organisationer och privatpersoner. Bild: Hammarviken
Under hashtaggen Mealsupporter delar företaget ut matlådor till kyrkor, organisationer och privatpersoner. Bild: Hammarviken

Hammarviken har tolv anställda på huvudkontoret i Mölndal och i torsdags var hela gänget ute på stan och delade ut matlådor. Josefin Rydhede märker att initiativet är uppskattat.

– Vi får mycket positiv respons från dem som tar emot maten. Våra anställda tycker också att det känns fint att göra någonting tillsammans för att hjälpa andra, säger hon.

Att köpa matlådor är också ett sätt att hjälpa en krisande restaurangbransch. För två veckor sedan varslades samtliga anställda på Thörnströms kök. Då hade antalet gäster minskat med uppemot 90 procent. Josefin Rydhede säger att de är glada att göra detta tillsammans med Håkan Thörnström.

LÄS MER: Här är fina initiativen under coronakrisen

1 000 matlådor totalt

Planen är att köpa 100 portioner om dagen i tio dagar. Sedan hoppas initiativtagarna att andra företag ska ta över stafettpinnen.

– Vår förhoppning är att andra företag som har möjlighet kan göra samma sak. Det behöver inte vara 100 matlådor om dagen men alla kan göra någonting. Att bjuda någon på en kopp kaffe räcker långt.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.