Sofie Nyeboes nya trädgårdsverksamhet är fullbokad i två veckor framåt.
Sofie Nyeboes nya trädgårdsverksamhet är fullbokad i två veckor framåt. Bild: Anders Ylander

Hon sadlade om från massör till trädgårdsmästare

Det nya coronaviruset slog hårt mot Sofie Nyeboes massageverksamhet. Förra veckan bestämde sig hon sig för att byta yrkesbana och sadla om till trädgårdsmästare. Nu har hon fullt upp med att beskära träd och rensa rabatter.

ANNONS
|

Efter nästan 20 år som massageterapeut så slog coronakrisen till mot Sofie Nyeboes verksamhet. Kunderna avbokade sina besök på grund av oro och sjukdom. Själv blev hon förkyld och fick ställa in många bokningar.

LÄS MER: Här är verksamheterna som påverkats mest av covid-19

Under karantänen följde hon nyheterna noga och förstod att det troligen skulle dröja innan hon kunde jobba med massageterapi igen. Att ställa om till digital verksamhet var inget alternativ och hon var orolig för att bli arbetslös och belasta samhället i kristider.

– Jag bara väntade på nyheten att myndigheterna skulle stänga ner alla frisörsalonger och massageverksamheter. När det beskedet aldrig kom tänkte jag ”om inte samhället stänger ner mig, så stänger jag ner mig själv”.

ANNONS
Sofie Nyeboe vill inte riskera att sprida någon smitta. Förra veckan pausade hon sin massageverksamhet på obestämd tid.
Sofie Nyeboe vill inte riskera att sprida någon smitta. Förra veckan pausade hon sin massageverksamhet på obestämd tid. Bild: Anders Ylander

Tipsar sina massagekunder

Innan hon utbildade sig till massageterapeut funderade hon på att bli trädgårdsmästare. Nu tog hon chansen att testa yrket. Hon ringde myndigheter och banker för att få hjälp att ställa om sin verksamhet. Hon gjorde inlägg i olika lokala Facebookgrupper och kontaktade sina grannar och körmedlemmar för att göra reklam för sin nya verksamhet. Hennes massagekunder fick ett meddelande om att hon numera erbjuder trädgårdstjänster i stället för massage.

– Mina kunder vet vad jag går för och är väldigt lojala, säger hon.

LÄS MER: Elfsborg sänker spelarlönerna: "Solidaritet"

Sammanlagt har hon nått över 10 000 personer och responsen har varit positiv. Hennes omställning till trädgårdsmästare tajmade med att vårvädret kom till Göteborg. Nu är Sofie Nyeboe uppbokad i två veckor framöver. I måndags var hon ute hos sin första kund, en pensionär i karantän som gjorde henne sällskap i trädgården. Efter tjugo år vid massagebänken var det skönt att få jobba utomhus.

– Dessutom smittar jag ingen och andra smittar inte mig.

Kombinerar gärna yrkena

Om några år planerar hon att gå i pension. Hon är osäker på om hon kommer att gå tillbaka till massageverksamheten eller om hon kommer att avsluta sitt yrkesliv som trädgårdsmästare. Just nu är hon sugen på att jobba med trädgård under de varma månaderna och ta emot massagekunder under vintrarna.

ANNONS

LÄS MER: Barnpsykologens råd till familjer under coronakrisen

Tidigare har Sofie Nyeboe jobbat nära 25 år på Volvo. När hon sa upp sig därifrån valde hon mellan att utbilda sig till massageterapeut eller trädgårdsmästare. Det blev det förstnämnda.
Tidigare har Sofie Nyeboe jobbat nära 25 år på Volvo. När hon sa upp sig därifrån valde hon mellan att utbilda sig till massageterapeut eller trädgårdsmästare. Det blev det förstnämnda. Bild: Anders Ylander

Sofie Nyeboe hoppas att hon kan inspirera andra att byta bransch, om man blir arbetslös under coronakrisen.

– Dina grannar kanske behöver hjälp med fönsterputsning eller din lokala mataffär behöver någon som packar varor på lagret. Tänk efter vad är du bra på och vad tycker du är roligt, och undersök om du kan sälja det.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

ANNONS