Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beskedet: Jul på Liseberg 2020 ställs in. Bild: Mia Höglund

Beskedet: Jul på Liseberg ställs in

Regeringens besked på tisdagen blev nådastöten.
Nu är det helt klart att årets upplaga av Jul på Liseberg ställs in.

Som GP berättat fanns ett litet hopp om ändrade coronarestriktioner så att evenemanget skulle kunna genomföras.

Men efter tisdagens besked från regeringen beslutade Lisebergs ledning att ställa in.

– Tiden räcker inte. Vi hade behövt besked om att undantas från ordningslagens förordning redan nu för att hinna iordningställa parken till en julöppning. När utredningen om undantag dröjer ytterligare ser vi inte längre någon möjlighet att genomföra julsäsongen. Tyvärr, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

LÄS MER: Klartecken för julbord på Liseberg

Julstämning skapas för matgäster

Julborden kommer som GP berättat att genomföras som planerat och i samband med arrangemangen är tanken att skapa julstämning i en liten del av parken.

– Vi kommer att ställa i ordning ett mindre område av parken så att julbordsgästerna får en stämningsfull inramning, men övriga gäster får vi tyvärr inte möjlighet att ta emot i år, säger Andreas Andersen.

Julborden sker i två omgångar, en sittning på eftermiddagen och en på kvällen, med 150 personer åt gången.

Stängt för första gången på nästan 100 år

Att även julsäsongen missas innebär att Liseberg för första gången på nästan 100 år tvingas ställa in en hel säsong, något som medfört stora ekonomiska konsekvenser. Parken har under pandemin tappat runt en halv miljard.

Även jobben har påverkats – över 100 personer av Lisebergs fasta personal har varslats och de normalt cirka 2 500 säsongsanställda som jobbar i parken har inte kunnat erbjudas arbeten.

– Vi försöker att anpassa kostymen och vi för också en konstruktiv dialog med regeringen om ersättning, säger Andreas Andersen.

Även för närliggande näringsområden, som hotell och restauranger, har stängningen och pandemin resulterat i stora ekonomiska förluster.

LÄS MER: Krisplanen: Julstaden Göteborg storsatsar

I det mörka besked som Liseberg fick på tisdagen finns dock en förhoppning inför nästa säsong.

– Det uppdrag som regeringen gett Folkhälsomyndigheten, att utreda om det framöver kan göras undantag för bland annat vår bransch, är en positiv signal. Den ska dock ses på sikt och kan förhoppningsvis gynna oss till kommande säsong, säger Julia Vasilis, informationsansvarig på Liseberg.

Tisdagens besked om att öka andelen sittande publik skulle i praktiken gynna Rondo som är en del av Liseberg.

– Men där har vi ingen verksamhet nu av kända skäl. Om det i förlängningen kan leda till att vi skulle kunna köra Mamma Mia, som egentligen var planerad, är sådant vi får se över och ta ställning till, säger Julia Vasilis.

LÄS MER: Nya besked från Amanda Lind och Mikael Damberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.