Så här vintrigt såg det ut när Julstaden tändes på Götaplatsen för tio år sedan.
Så här vintrigt såg det ut när Julstaden tändes på Götaplatsen för tio år sedan. Bild: Ulf Bšrjesson

Krisplanen: Julstaden Göteborg gör storsatsning

Även om det ser mörkt ut för Liseberg i jul, så tänder Julstaden Göteborg ljusen som vanligt. Och kommer med en corona-säkrad julsatsning över hela centrum.
– Detta är en rolig utmaning, så jag ser ljust på julen, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

ANNONS
|

Göteborg & Co hade precis som Liseberg hoppats för mildrade restriktioner, så att man skulle kunna öppna för julfirande i Göteborg. Nu ser det inte ut att bli så, men från Göteborg & Co har man redan en plan B på plats för att Julstaden Göteborg ska lysa lite starkare – av egen kraft.

LÄS MER:Så botar du din höstångest – börja julfirandet i oktober

LÄS MER:Experter varnar för hotellbubbla i Göteborg

Julstaden Göteborg är en av de viktigaste intäktskällorna för besöksnäringen under vintern och drar in flera miljarder kronor till näringsidkarna och kommunen.

Förvandla Avenyn till en upplyst diamant

Hur än det här corona-året utvecklar sig kommer Julstaden Göteborg att tändas.

– Vi vill göra ett flertal andra men mindre saker under Julstaden Göteborg. Och i dag kom byggnadsnämndens positiva besked om öppna uteserveringar vintertid, det innebär att man kan samverka med restaurangnäringen och förvandla Avenyn till en upplyst diamant, som kan bli väldigt bra, säger Peter Grönberg.

ANNONS

Bland annat tänker man sig att placera ut ett flertal körer, förutom populära Den sjungande julgranen.

– Då kan man bredda detta på ett säkert sätt, säger han.

Tre stråk med julrelaterade föreställningar

Dessutom planeras flera stråk med både inomhus- och utomhusscener över stora områden i centrala Göteborg.

– Vi kommer att sätta upp tio scener i ett stråk från Operan till Götaplatsen, från Valand till Järntorget, från Järntorget till Operan, där det kommer att bli julrelaterade föreställningar som kommer att visar flera gånger per dag. Det är också en satsning för att lyfta Julstaden så att den blir bra både för göteborgare och besökare. Och det kommer att bli en rejäl satsning, säger Peter Grönberg.

Isbanan som tidigare har funnits på Gustaf Adolfs Torg eller Bältespännarparken kommer också att göra comeback, så att skridskosugna vintervandrare kan ta sig en tur. Och det kommer också att bli julmarknader.

Men det blir inte riktigt som vanligt.

Hur ska man kunna göra detta coronasäkert?

– Vi kommer att följa det regelverk som gäller i dag. Folk rör ju sig fritt ute i samhället idag och är på platser som Frölunda Torg och Nordstan. Och det som gäller är att hålla avstånd, sköta hygienen och stanna hemma när man är sjuk. Det är samma regler som gäller idag, och det handlar om att ha tillit till det personliga ansvaret, säger Peter Grönberg.

ANNONS

Att ta tillbaka Julstaden

Julföreställningarna kommer till en del att ersätta Kulturkalaset som uteblev i augusti. Och här kommer antalet besökare begränsas, men med fler föreställningar istället.

– På ett sätt tar vi tillbaka vissa saker i Julstaden, som vi satsat mindre på under senare år. Detta är lite av en spark i ändan att ta tillbaka scenerna och uteserveringarna över jul. Det är en rolig utmaning som vi hoppas kan bestå i framtiden, säger Peter Grönberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS