Antalet coronapatienter har fördubblats senaste veckan på Sahlgrenska

På en vecka har antalet covid-19-patienter mer än fördubblats på Sahlgrenska, och den kraftigaste ökningen har skett sedan nyårsafton. Universitetssjukhuset har nu tvingats öppna upp nya avdelningar, styr bort ambulanser och väntas återupprätta pandemigruppen inom kort.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat snabbt, sett till antalet nya fall. Nu börjar det märkas även på sjukvården i Västra Götaland.

Det är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som står för den stora delen av ökningen. Patienterna med covid-19 har mer än fördubblats på en vecka.

– Läget är mycket, mycket ansträngt. Vi har sedan nyårsafton sett en snabb och kraftig uppgång av antalet covid-19-patienter som har behövt läggas in på sjukhus, säger Tobias Carlson, samordnare för Sahlgrenskas pandemihantering.

LÄS MER:2 800 nya coronafall på två dagar – därför rusar smittotalet i regionen

Ovaccinerade är överrepresenterade

87 personer får på måndagsförmiddagen sjukhusvård med sjukdomen på Sahlgrenska, att jämföra med 42 personer för en vecka sedan.

ANNONS

– Det är som tidigare en stor variation av patienter i alla åldersgrupper. Sedan är det klart att ovaccinerade är ordentligt överrepresenterade, och vissa som har andra sjukdomar i botten.

Måndagens notering är den högsta sedan månadsskiftet mellan maj och juni 2021, då den tredje coronavågen var på väg nedåt.

Ännu inget ökat iva-tryck

Hittills har antalet covid-19-patienter i behov av intensivvård inte börjat öka. Däremot har det blivit ansträngt inom slutenvården, med ett högt tryck på infektionskliniken vid Östra sjukhuset.

– Vi har gjort om vissa avdelningar till covidavdelningar och influensaavdelningar. Vi har också behövt styra om ambulanser så att de som inte har med covid-19 att göra inte går till Östra sjukhuset.

LÄS MER:Statistik: Så spridd är omikronvarianten av coronaviruset i Sverige

Planerad vård kan få ställas in

Under tidigare coronavågor har annan vård behövt sättas åt sidan, men än så länge har Sahlgrenska inte fattat beslut om att ställa in planerad vård till följd av det ökade covid-19-trycket.

– Under helgerna är det mest akut, högprioriterad vård som genomförs och den rullar ju på. Sedan får vi se lite grann hur det utvecklar sig de närmaste dagarna, om vi behöver ställa in lägre prioriterad vård.

Ser du framför dig att covid-19-belastningen kommer fortsätta öka?

– Ja, det gör jag väl, det finns inget som talar för att det inte skulle fortsätta öka. Vi har hela tiden trott att det ska öka, men den här drastiska ökningen som har kommit nu hade vi inte förutspått.

ANNONS

Har du något budskap till göteborgarna?

– Man ska verkligen tänka sig för, följa restriktionerna och rekommendationerna som finns, och vara extra försiktig. Är man inte vaccinerad måste man absolut vaccinera sig så fort som möjligt. Behöver man akut vård och är allvarligt sjuk eller skadad ska man söka vård, och då får man den, men man bör inte söka akut för lättare skador eller symptom utan då får man kontakta 1177 eller sin vårdcentral.

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Göteborgs avloppsvatten

Pandemigruppen återupprättas

I Västra Götalandsregionen som helhet vårdas 148 patienter nu med covid-19 på sjukhus, vilket är 68 fler än förra måndagen. På grund av den mer ansträngda situationen är Västra Götalandsregionen sedan i torsdags i stabsläge, ett beredskapsläge som möjliggör snabbare beslut.

För Sahlgrenskas del är planen att den särskilda pandemigruppen, som formellt lades ner i oktober, återupprättas inom kort.

– Med det sagt har vi använt de styrfunktionerna även under hösten för att hantera pandemin, som stöd för hanteringen av den ordinarie verksamheten, säger Tobias Carlson.

Han tillägger avslutningsvis:

– Jag vill ge en eloge till vår personal som ånyo behöver axla detta extra ansvar och gör det på ett fantastiskt sätt.

LÄS MER:Intensiv influensaperiod ger hög sjukfrånvaro på iva

LÄS MER:Sämre smittläge i Västra Götaland efter julveckan

ANNONS