Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i VGR.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i VGR. Bild: Robin Aron

Sämre smittläge i Västra Götaland efter julveckan

36 procent fler konstaterades smittade av covid-19 i Västra Götaland förra veckan jämfört med föregående. Smittskyddsläkare Leif Dotevall väntar sig att smittan fortsätter öka flera veckor framöver.
– Jag tror också att en hel del bara antigentestat sig, att det finns ett mörkertal. Egentligen tror jag smittspridningen är större än våra siffror antyder, säger han.

ANNONS
|

Förra veckan konstaterades 3 862 nya fall i Västra Götaland, vilket är en 36-procentig ökning jämfört med veckan dessförinnan.

– Det är en fortsatt ganska kraftig uppgång och vi ser att den största ökningen sker i åldersgruppen 20-29 år, men att den grupp som har flest fall är i åldern 30-39 år. Men det ökar i alla åldrar nu, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Allra mest ökar smittspridningen i Göteborgsområdet. Smittskyddsläkaren ser tecken på att ökningen kommer att fortsätta över och förbi årsskiftet. Han tror också att smittspridningen egentligen är ännu större än siffrorna antyder eftersom det har varit svårt att testa sig runt jul.

ANNONS

– Vi såg många fall som kom igår. Jag tror också att en hel del bara antigentestat sig, att det finns ett mörkertal. Egentligen tror jag smittspridningen är större än våra siffror antyder, säger Leif Dotevall.

Antalet personer som testade sig har fortsatt öka sedan vecka 46, som avslutade en period då enbart vissa grupper i samhället rekommenderades testning. Förra veckan kom rapporter om att fler än någonsin testade sig inför helgdagarna i hela landet. Så såg det också ut i Västra Götaland.

– Vecka 50 provtogs det mer under en vecka än det gjorts någon gång under pandemin i Västra Götaland, säger Leif Dotevall.

Nu står vi inför ytterligare en till festhelg, vad tänker du om det?

– För det första ska man se till att man är vaccinerad. För det andra: gå inte på kalas, fester eller samlingar om man har minsta symptom själv. Har man någon i sin närhet som är sjuk så avstå också, säger han och tillägger att det också finns många andra smittor, som influensor, som cirkulerar just nu.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier förväntas en topp på smittspridningen i mitten av januari.

Skenande smitta i Danmark

I Danmark skenar smittan just nu och Norge har också haft en stor ökning, samtidigt som fler länder i Europa ser stigande kurvor. Och att svenskarna reser till de länderna, med buss och flyg, kan också bidra till smittspridningen på hemmaplan i det här läget påpekar Leif Dotevall.

ANNONS

– Varje plats där det funnits många människor så räcker det med att en är smittsam så har de andra utsatts.

Han uppmanar alla att ta ansvar för sig själva och andra.

– Det kan hända att vi måste avstå den där större festen för att det kan vara farligt för enstaka personer.

I måndags kom nya siffror över hur många covidpatienter som var inneliggande på sjukhus, respektive på intensivvårdsavdelning. Siffran visar en liten uppgång jämfört med föregående vecka, men ligger på ungefär samma nivå som veckan dessförinnan.

LÄS MER:Personalbrist bidrar till flygkaos

LÄS MER:Smittan uppe på rekordnivåer i Spanien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS