Vaccinmottagning i San Sebastián i norra Spanien. Arkivbild.
Vaccinmottagning i San Sebastián i norra Spanien. Arkivbild. Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT

Smittan uppe på rekordnivåer i Spanien

ANNONS

Sedan i fredags har över 200 000 nya smittofall i Spanien rapporterats in, enligt landets hälsodepartementet som publicerade nya siffror på måndagskvällen.

Incidensen av antalet fall i Spanien räknat över 14 dagar överstiger 1 200 fall per 100 000 invånare – den högsta siffran sedan mars 2020, rapporterar El País. Den senaste toppen av smittade uppmättes i januari med 900 smittofall per 100 000 invånare.

Den ökande smittspridningen tros framför allt bero på omikronvarianten och flera spanska regioner överväger nu att införa ytterligare restriktioner inför nyår för att bromsa virusets framfart. I bland annat Aragón och Navarra begränsas öppettider för restauranger, barer och nattklubbar. Även andra regioner undersöker liknande åtgärder.

ANNONS

Antalet personer i behov av sjukvård ökar också men ligger fortsatt på en relativt låg nivå i jämförelse med tidigare smittotoppar. De senaste dagarna har 120 personer rapporterats avlidna med covid-19, skriver tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS